Сівба ранніх ярих зернових культур завершилася

Сівба ранніх ярих зернових культур завершилася

На цьому тижні сівба ярих зернових уже добігла кінця, але весняно-польові роботи із пізніми ярими культурами ще у розпалі. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України.

У період з 24 квітня по 4 травня вітчизняні агровиробники посіяли вже 3,5 млн га ярих зернових, зернобобових і технічних культур. 

Загалом, весняно-польові роботи вже проведені на 11,2 млн га сільгоспземель, що складає 72% від загального обсягу. Зазначається також, що площа, відведена під вирощування ключових культур, збільшилася на 600 тис. га порівняно з минулим роком. Тепер вона складає 15,5 млн га. Цьогоріч аграрії сіятимуть більше кукурудзи та соняшнику, а от площі під посівами сої, ячменю та цукрового буряку, навпаки, скоротяться

Експерти Інформаційно-аналітичного порталу АПК України повідомляють, що вже посіяно такий обсяг ключових культур:

  • пшениця яра (181,5 тис. га із запланованих 184,5 тис. га);
  • ярий ячмінь (1,46 млн га від загального обсягу в 1,51 млн га);
  • соняшник (4,4 млн га з 6,2 млн га);
  • кукурудза (3,95 млн га з 5,38 млн га);
  • соя (545 тис. га із прогнозованих 1,44 млн га);
  • цукрові буряки (ними засіяно вже 179 тис. га з 209 тис. га).

За темпами сівби за минулий тиждень до трійки лідерів увійшли Кіровоградська (загалом там посіяли 450 тис. га), Дніпропетровська (407,09 тис. га) та Полтавська (321,75 тис. га) області.

На півночі та заході країни прошли потужні зливи, що позитивно вплинуло на ріст і розвиток посівів. Але у Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях подекуди кількість вологи у ґрунті все одно дуже низька. 

Нагадуємо, що у першій декаді травня синоптики прогнозують похмуру, вологу та досить прохолодну погоду майже на всій території України. Температура ґрунту коливатиметься від +6 до +15°C, залежно від регіону.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf