Рекомендації для сівби проса цієї весни

Коли сіяти просо цієї весни, щоб отримати гарний урожай, розповіли в Національному науковому центрі «Інститут землеробства НААН».

В Україні протягом останніх років спостерігається підвищення температури повітря з одночасним дефіцитом вологи у період весна–літо. 2020 рік вирізняється тим, що взимку була дуже мала кількість опадів, які не дали достатнього запасу продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту. До середини квітня ситуація загострилася через відсутність дощу та низьку відносну вологість повітря (нижче 30%). З’явилися суховії, вологи в посівному шарі було критично мало. Провести надранню сівбу проса (2-га — початок 3-ї декади квітня), щоб ефективніше використати залишки вологи, також було не бажано через нестійку та прохолодну погоду.

Просо є однією з найбільш пристосованих до посухи культур, вирізняється високою жаростійкістю. Параліч продихів у нього відбувається при +38–40°С лише через 49 годин. Для порівняння: у ярої пшениці — через 17 годин, у вівса — вже через 5–7 годин. Для проростання насінню потрібно всього 25–30% води від його маси. Вузлові корені в проса формуються при мінімальній вологості ґрунту. Тривала нестача вологи (1–1,5 місяця) призводить до затримки росту та формування малих суцвіть, які часто виявляються безплідними. Просу необхідна достатня кількість вологи під час формування генеративних органів (приблизно за декаду до викидання волотей), однак потрібно враховувати також особливості сорту.

Строки сівби цієї весни

Визначальний чинник весни 2020 року — температура ґрунту, а не дефіцит вологи. Просо є теплолюбною культурою, тому його потрібно сіяти, коли температура ґрунту на глибині загортання насіння протягом 2–3 діб становитиме +14–15°С. Синоптики прогнозуються, що така температура має встановитися до 2-ї декади травня. Внаслідок ранньої сівби затримується поява сходів, тому заморозки можуть пошкодити їх. Також може відбутися надмірне забур’янення площ через повільний початковий ріст культури. Тому сіяти просо цієї весни до середини 1-ої декади травня не потрібно, незважаючи на малу кількість опадів (20–30 мм) 25 та 26 квітня. Цієї вологи буде достатньо для швидкої і дружньої появи сходів при оптимальній температурі в посівному шарі.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf