Жахлива посуха в Чехії: країна страждає від нестачі вологи

Чехія страждає від жахливої посухи — такого в країні не було останні 500 років. Про це заявив міністр навколишнього середовища Річард Брабек. Посуха вразила більше 75% загальної площі країни, достатній рівень зволоженості має лише 0,1% території.

Катастрофа для аграрної сфери

Міністр навколишнього середовища Чехії говорить, що в країні зафіксована найбільша посуха за останні 500 років. Про це він повідомив на прес-конференції. 

“Останні декілька років справді були посушливими, але 2020 побив усі рекорди. Нестача опадів та підвищення температури призвели до ситуації, з якою не стикалися минулі покоління”.

Посушливий період почався ще у 2015 році. Нинішня ситуація вже негативно вплинула на 99,5% фермерських господарств Чехії.

Наслідки посухи та дії керівництва

Окрім того, що нестача вологи негативно впливає на саме вирощування господарських культур, вона також сприяє й розмноженню шкідників. Зокрема, разом з високими температурами нестача опадів призвела до збільшення популяції короїда. Збитки від атаки шкідника вже склали 1,7 млрд доларів.

Зараз міністерство навколишнього середовища Чехії веде перемовини щодо виділення майже 140 млн доларів для боротьби з посухою. Це повинно допомогти зібрати запланований урожай та уникнути продовольчої кризи.

Нагадаємо, що в Україні нинішня весна 2020 року також є однією із найбільш посушливих. Ґрунти на більшості території залишаються слабозволоженими або зовсім сухими. Це вже ускладнило посівну кампанію. Наслідками посухи в Україні стало падіння рівня річок та пилові бурі. Зокрема, у Чернігівській області рівень води у Десні впав до історичного мінімуму. Експерти прогнозують, що влітку він може впасти до критичної відмітки.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf