Врятувати аграріїв Одещини зможе тільки державна підтримка

Одеські аграрії через аномальну засуху потребують термінової державної підтримки. Особливо важка ситуація зараз у південних районах, в яких спостерігається небувала засуха внаслідок малосніжної зими та відсутності опадів навесні.

Наслідки погодних катаклізмів

Посуха спричинила чимало лиха на півдні Одещини, тому місцеві фермери потребують невідкладної допомоги з боку держави. Значну частину врожаю втратили навіть ті, хто раніше був у лідерах по вирощуванню ряду культур. Так, втрати подекуди сягають 90%.

Наразі потерпають від посушливої весни ярі зернові культури. Але ситуацію можуть поліпшити дощі, які з’явилися на початку травня. Зараз експерти прогнозують, що область може зібрати близько мільйона тонн зернових.

Щоб запобігти зростанню цін через втрату врожаю, експерти Управління аграрної політики області та місцеві депутати створили програму щодо підтримки малих та середніх фермерських господарств. Також було організовано звернення до центральних органів влади з проханням про фінансову допомогу.

Фінансова криза галузі

Одеська обласна адміністрація просить владу допомогти погасити кредити для підприємців аграрної сфери, адже вони знаходяться на межі банкрутства. Потрібне також і пільгове кредитування у державних банках. Погашення видатків на електроенергію важливий захід, зумовлений необхідністю орошати поля у посушливий період.

Раніше експерти одеської ОДА надіслали українському уряду пропозиції щодо вирішення проблем у сфері аграрного бізнесу. Від рішення центральної влади залежить не тільки вартість фермерських продуктів, а й доля самих господарств. 

Нагадаємо, що 11 травня фермер із села Шевченкове, що на Одещині, пішов з життя через втрату 100% врожаю внаслідок посухи. Складна фінансова ситуація та борги довели чоловіка до відчаю. Він не отримав жодної відповіді від органів влади щодо отримання компенсації.

Наразі всі збитки фермерських господарств документально зафіксовані. Керівник ОТГ Кілії говорить про те, що місцева влада знову планує звертатися до центральної за допомогою. Чим швидше буде прийняте рішення, тим більш зрозумілою буде картина для аграріїв, і вони зможуть уникнути банкрутства.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf