Вологозабезпеченість територій у другій декаді травня

Укргідрометцентр повідомив, що на початку 2-ої декади травня запаси продуктивної вологи були оптимальні під озимими (21–40 мм) на заході, півночі України, в більшій частині центральних та в окремих районах східних і південних областей.

Через сильні дощі, що накрили західні, північні, окремі площі центральних областей, орний шар ґрунту тут перезволожився. Водночас більшість площ на півдні та заході країни, в окремих районах центру все ще мають недостатній запас вологи (11–19 мм), місцями незадовільний (менше 10 мм).

ологозабезпеченість територій у другій декаді травня | MIZEZ

Забезпеченість вологою озимих культур у західних і північних областях здебільшого була оптимальна (121–180 мм та більше), іноді надмірна. 

Багато районів східних областей, Дніпропетровська, Кіровоградська, частково Рівненська та Волинська області були забезпечені вологою на задовільному рівні (86–119 мм). Окремі площі південних, Київської, Черкаської, Харківської та Луганської областей містили вологи не більше 53–76 мм. Продуктивна волога в ґрунті в окремих місцях Одеської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей була на рівні 22–50 мм.

Забезпеченість вологою ранніх ярових

Ранні ярові зернові культури мали переважно достатні й оптимальні запаси продуктивної вологи (21–40 мм і більше). Орний шар ґрунту був зволожений на задовільному рівні (12–19 мм) в більшості районах півдня та частково в Дніпропетровській, Полтавській, Сумській, Харківській і Житомирській областях. Незадовільно були зволожені окремі райони Запорізької та південь Одещини (1–6 мм продуктивної вологи).

Здебільшого метровий шар ґрунту по Україні був оптимально забезпечений вологою (121–220 мм). В окремий районах західних і центральних областей вологозабезпеченість була надмірною (понад 220 мм продуктивної вологи). Південні, частково східні, Кіровоградська, Полтавська, Дніпропетровська, Сумська та Волинська області мали запаси вологи на рівні 82–120 мм. Одеська, Миколаївська, Херсонська і Запорізька — на рівні від 26 до 76 мм.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf