Експертна думка

Причини неефективності позакореневого підживлення

Чому позакореневе підживлення не завжди є ефективним та не приносить очікуваного результату? Про помилки позакореневого підживлення розповіла завідувачка науково-дослідної лабораторії Марія Августович.

Причини неефективності позакореневого підживлення | MIZEZ

Одна з найбільш розповсюджених помилок

Марія Августович говорить, що однією із помилок, якої найчастіше припускаються аграрії, є використання для підживлення надмірно насичених сумішей. Вони негативно впливають на рослину.

Відбувається це частіше за все тому, що аграрії прагнуть економити кошти та час і не обробляти поле декілька разів. Тому вони створюють насичену суміш, яку можуть використати за один раз. Вона може одночасно містити інсектицид, фунгіцид, регулятор росту та інші речовини. 

Аграрії не враховують хімічні реакції, які можуть виникнути при змішуванні речовин. Як результат відсутність очікуваного ефекту як мінімум.

Перед тим, як змішувати речовини для обробки, необхідно ознайомитися зі ступенем їх сумісності. Наприклад, якщо змішати мікродобриво з високою концентрацією міді та фунгіцид з фосетилом алюмінію, у результаті отримаємо суміш, схожу на пластівці. А вони є шкідливими і для рослин, і для механізму оприскувача.

Інші помилки позакореневого підживлення

Неправильні дії з обробкою рослин не обмежуються тільки ситуацією, яка описана вище. Є також й інші «популярні» помилки:

  1. Порушення концентрації. Це може призвести до опіків листя. Завжди потрібно орієнтуватися на рекомендації виробника та ті дози, які вказані в інструкції. Якщо таких даних немає, зверніться до експерта за консультацією.
  2. Неякісний розпил. Важливо знати, як елементи живлення поводять себе всередині стебла рослини. Якщо вони мобільні, то будуть рухатися вниз та вгору від точки, де були поглинуті. Маломобільні сполуки потрапляють лише вгору.
  3. Помилка дозування при стрічковому внесенні. Тут варто враховувати, як саме стрічковий обприскувач обробляє робочим розчином ряд з рослинами.
  4. Неправильні строки. Вносити добрива необхідно тоді, коли рослина цього потребує. Робити «про запас» не потрібно, від цього не буде ніякої користі. 

Якщо ви не можете точно визначити, що, коли і в яких пропорціях використовувати, краще звернутися до експерта. Не слід діяти необдумано, адже це може нанести шкоду рослинам.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf