Правила виготовлення компосту

Фермери, які вже не один рік займаються вирощуванням різноманітних культур, напевне, знають, що високий урожай безпосередньо залежить від вмісту гумусу в ґрунті.

Для підвищення родючості ґрунту найчастіше використовуються саме органічні добрива. Одним з найбільш ефективних органічних добрив є компост. Які правила виготовлення компосту? Давайте дізнаємося разом!

Про що слід пам'ятати при виготовленні компосту?

Компостування — це доволі тривалий процес, тому компостна купа повинна бути розташована там, де вона не буде нікому заважати. Якщо вам дуже важлива естетика ділянки, можете купити готовий компостер.

Для виготовлення якісного добрива важливо підтримувати оптимальне співвідношення азоту та вуглецю. Азотом багаті рослини, плоди, солома та рослинні відходи. А вуглець міститься в листі, корі та тирсі. Для збагачення складу добрива в компост можна додавати деревну золу.

Уважно стежте за тим, щоб у компостну купу не потрапили:

  • бур'яни, протруєні гербіцидами;
  • дуже живучі бур'яни (такі як амброзія, пирій, хвощ);
  • отруйні рослини;
  • рослини, уражені хворобами або шкідниками;
  • великі рештки деревини (вона розкладається дуже довго).

Якщо на рослинах, які ви зібралися закладати в компост, вже встигло з’явитися насіння, слід замочити їх у воді на 10–15 днів і тільки потім закладати в компостну яму.

Для повного дозрівання компосту необхідно близько двох років. Перелопачуйте купу щосезону. Компост здатен суттєво підвищити родючість ґрунту, а також сприятиме збереженню його цілісного складу. Це означає, що ґрунт буде менш схильним до ерозії, вимивання або заболочування. Мінеральні добрива не мають подібного ефекту.

Таким чином, компост — це не тільки запорука родючості ґрунту, але хороший спосіб утилізувати органічні відходи з користю. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf