Як перетворити сміття на капітал

Повторне використання, сортування та переробка — те, до чого вже давно звикли європейці. Це значно зменшує навантаження на екологію, витрати на виробництво, а також дозволяє отримати додаткові кошти. Робота з мінімальною шкодою для навколишнього середовища — саме цього принципу дотримуються європейські компанії. Вони розуміють, що це не тільки відповідальний крок, а й один із факторів, який приваблює нових покупців чи клієнтів. 

сміття

Відповідальність за збереження екології

Раціональне використання ресурсів, екологічне виробництво, зменшення витрат — все це є актуальними принципами для більшості компаній у всьому світі. Виникли вони, звичайно ж не випадково. Запит суспільства на те, щоб не тільки споживачі, а й виробники відповідально ставилися до екології росте в геометричній прогресії.

Відповідальність виробника не закінчується лише контролем за строком придатності товару. Він також повинен піклуватися й про те, що з ним станеться після закінчення терміну використання. Утилізація самого продукту та пакування повинна бути екологічною.

Наразі всі представники бізнесу повинні розуміти, що для сучасного споживача ековідповідальність знаходиться не на останньому місці. В їхніх інтересах прийняти принципи розширеної відповідальності, які в довгостроковій перспективі принесуть прибуток.

Важливо чесно повідомляти покупця про свої принципи, а не вдаватися до маркетингових кроків. Наприклад, «greenwashing» («зелене відмивання») — коли продукт лише виглядає екологічно чистим, але насправді шкодить екології.

Важливість екологічної упаковки

Насамперед важливим є саме екологічне пакування. Бажано, щоб матеріал підлягав  повторній переробці і був зроблений з вторинної сировини. Це дасть підприємству конкурентну перевагу. Однак такі матеріали не завжди дешеві — через це пластик і досі залишається популярним, бо він недорогий.

Використовуючи сучасне екологічне пакування продукція, звичайно, зростає в ціні. Але щоб не втратити споживача, через маркетингові інструменти варто наголошувати покупцям на спільній відповідальності за екологію. Цей спосіб є дієвим, адже люди більше замислюються щодо майбутнього нашої планети.

Якщо ж відмовитися від пластику неможливо, потрібно запропонувати споживачеві можливість здати пакування на повторну переробку. Підприємство повинно приймати тару у покупців та утилізовувати її.

Відходи як джерело прибутку

Більша частка відходів фермерської діяльності є органічною. Це сміття можна компостувати — під відкритим небом чи за допомогою спеціальних мішків. Такий варіант найбільше підходить для невеликих господарств.

Якщо органічні відходи помістити у середовище без кисню, в них активізуються анаеробні види бактерій. Перероблюючи гній, вони виділяють газ. Його вистачить ненадовго, але, наприклад, установка на 3 м³ допоможе тричі закип’ятити чайник. Крім цього, з подібної біогазової установки можна отримати добриво.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf