Виснаження ґрунтів: що робити, щоб цього не сталося | MIZEZ

Чи знаєте ви, що є головним показником родючості ґрунту? Наявність у його складі великої кількості органічних речовин. “Органіка” складається з живих організмів та інших органічних складових, зокрема гумусу. Гумус (або перегній) утворюється в результаті розкладання рослинних і тваринних решток. Він є головним складником “органіки” у ґрунті.

 виснаження грунту

Гумус покращує фізико-механічні властивості ґрунту та його структуру, надає верхньому шару необхідної щільності, збільшує його водопроникність і водоємність.Таким чином, грунт стає стійким до різних ерозій. Фізіологічно активні речовини у складі гумусу активізують ріст рослин, забезпечують правильне формування кореневої системи (особливо на початкових етапах розвитку). Розкладаючись, гумус насичує рослину вуглекислим газом, який необхідний їй для фотосинтезу.

Загалом приблизно чверть органічних решток гуміфікується, а от більша частина мінералізується. На території України внаслідок мінералізації ґрунтів, що використовуються у сільському господарстві щороку в середньому на 3% зменшується обсяг органічних речовин.

Що робити, щоб уповільнити мінералізацію? 

Для того, щоб уповільнити процес мінералізації та підвищити кількість органічної речовини у ґрунті, можна зменшити частоту та глибину її обробітку, використовуючи технологію no-till. Це безорний спосіб обробітку ґрунту, що уповільнює процес мінералізації, збільшуючи таким чином рівень гумусу. 

Також важливим чинником збереження (і навіть збільшення) частки гумусу в грунті є використання органічних добрив, таких як гній чи компост. Інколи можна застосовувати органічні добрива в комплексі з мінеральними в рекомендованих обсягах. 

Поєднання малоінтенсивного обробітку ґрунту із внесенням потрібних органічних добрив допоможе суттєво покращити стан ґрунтів і запобігти поступовій втраті родючості. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf