3 найпопулярніші способи підготувати ґрунт для посадки

Весняно-польові роботи вимагають не тільки закупки матеріалу для посадки культур, а й правильної підготовки ґрунту. Перш за все, він повинен добре прогрітися, щоб посаджені рослини мали комфортні умови для розвитку, а насіння — для сходження. Існує 3 дієвих способи підготувати ґрунт для посадки.

3 найпопулярніші способи підготувати ґрунт для посадки | MIZEZ

Перший спосіб: механічний

Щоб підготувати ґрунт цим способом, треба захистити його від надмірного зволоження та великої кількості сонця. Для цього використовують звичайну золу (достатньо літрової банки на квадратний метр площі). Інший варіант — піввідра торфу. Золу або торф треба розсипати на поверхню ділянки. Такий шар не тільки захищає землю, а й слугує додатковим добривом.

За 2-3 тижні до посіву рослин потрібно допомогти ґрунту прогрітися. Для цього вкрийте його двошаровою чорно-білою плівкою (чорною стороною на грядку). Підбирайте розмір полотна таким чином, щоб його краї виступали за межі ділянки на 15 см. Прикопайте краї, щоб плівка залишалася на місці.

Наступний етап — розпушування граблями. Проводять його, коли ґрунт на глибині 10 см прогрівається мінімум до 15°. Через два дні повторіть розпушування, після чого ущільніть ґрунт.

Другий спосіб: водний

Якщо восени ви внесли добрива на ділянку, то весною можна додати лише мінеральних добрив. Безпосередньо перед посадкою полийте ділянку гарячою водою, у яку додайте марганцівку — грам на 10 літрів. Після треба розпушити землю, посадити культури та накрити грядку плівкою.

Третій спосіб: органічний

Якщо ваша ділянка має ґрунт із нестачею органічних речовин, даний спосіб стане найкращим виходом. Для цього використовують перегній або компост, який одночасно розігріває та підживлює ґрунт. Окрім цього, він насичує його вуглекислим газом, необхідним для фотосинтезу рослин.

Робити це можна наступним чином:

  1.   Лунки з компостом — це варіант, коли треба підживити не всю площу, а лише окремі ділянки. Викопайте ямку приблизно 20-30 см завглибшки і 60-70 см завширшки. Заповніть стиглим компостом, додайте столову ложку комплексного добрива та 1-2 склянки золи. Усе перемішайте, трохи притрусіть землею. Після цього можна висаджувати рослини. 
  2. Траншеї з органічним добривом. Роблять їх по центру грядки (глибиною з багнет лопати). Далі в них кладуть органічне добриво, заливають гарячу воду і засипають землею.
  3. Парова грядка. Щоб зробити таку грядку, використовують кінський гній, який за тиждень прогрівається до 60°. Потрібно зробити невелику канавку у грядці глибиною приблизно півметра. Далі необхідно засипати туди гній, ущільнити його та посипати вапном. Наостанок потрібно закрити траншею шаром землі з торфом та додати мінеральне добриво.

Підготовка ґрунту є важливим етапом весняно-польових робіт, адже від цього залежить успішне зростання рослин. Оберіть той спосіб, який підходить вам найбільше. Не бійтеся застосувати їх на ділянці, оскільки всі варіанти перевірені на практиці та дають хороший результат. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf