Чим небезпечні високі грядки для ґрунту

У боротьбі за високий урожай кожен аграрій прагне використовувати лише перевірені способи. Не останню роль у цьому відіграють грядки і те, як їх облаштовано. Останнім часом багато господарів віддають перевагу саме високим грядкам, але вони мають свої мінуси. Чим небезпечні високі грядки для рослин та ґрунту?

Чим небезпечні високі грядки для ґрунту | MIZEZ

Високі грядки: переваги та призначення

Високі грядки (короби) від звичайних кардинально не відрізняються — лише призначенням. Тут зручніше вирощувати високі культури. Окрім цього, такі грядки довше зберігають тепло. 

Також їх часто будують для зменшення бур’янів. На дно такої грядки спочатку кладуть сітку від гризунів та кротів, потім шар органіки — для цього можна взяти гній, тирсу, опале листя. Насамкінець укладають шар ґрунту, куди і поміщають насіння.

Недоліки та небезпека високих грядок

Найголовніший недолік такої конструкції — швидке пересихання землі, що може призвести до загибелі коріння рослин. Тобто така грядка потребує регулярного поливу. Якщо ви не можете забезпечити постійне зволоження ґрунту, у такий короб культури краще не висаджувати.

Рослини слід регулярно підгодовувати мінеральними речовинами, адже вони знаходяться у замкненому просторі. Це допоможе уникнути появи шкідливої мікрофлори. Підживлюйте землю компостом і слідкуйте, щоб на стінках коробу не починав рости грибок. Якщо він вже є — поверхню треба дезінфікувати.

Для створення високої грядки важливо брати лише якісні матеріали. Старі дошки для цього не підходять, оскільки вони швидко стануть непридатними — почнуть гнити. Нові дошки можуть прослужити 4-5 років.

Таким чином, високі грядки стануть в нагоді лише у тому випадку, якщо ви плануєте вирощувати високі рослини та маєте можливість регулярно за ними доглядати, а також забезпечувати водою. Якщо це неможливо, краще віддати перевагу звичайним грядкам. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf