Яку мульчу для саду краще не використовувати

Мульча для саду може не тільки не принести користі, а й нашкодити рослинам. Існує багато сумнівних способів, якими помилково користується багато садівників, але від таких експериментів краще відмовитися, щоб не втратити весь врожай.

Яку мульчу для саду краще не використовувати

Чай та кава з цукром

Деякі садівники використовують кавову гущу або чайну заварку. Цей спосіб поганий тим, що використовувана маса може містити залишки молока і цукру. Самі по собі вони не є шкідливими, але можуть привабити на ділянку мурашок.

Якщо ви все ж плануєте використати кавову гущу та чай у якості мульчі, то треба спочатку добре промити їх під проточною водою, а потім висушити. Волога у такій масі не принесе ніякої користі рослинам. Вона підходить лише у випадку потрапляння до компосту. Але на ґрунті може викликати появу цвілі.

Тирса

Тирса — ще один популярний варіант підживлення рослин. Сама по собі тирса не є поживною, але у процесі перегнивання на ґрунті вона підвищує рівень його кислотності та «витягує» з нього азотисті речовини. Але щоб користь дійсно була, важливо правильно підготувати тирсу:

  1. Відкладіть тирсу подалі від грядок і дайте їй перепріти. Прискорити цей процес можна за допомогою мікробіологічного добрива. Оброблену тирсу накрийте плівкою.
  2. Обробіть тирсу сечовиною, підготувавши розчин із 10 л води і 200 г сечовини. Полийте ним тирсу, накрийте плівкою. Кожні 2 тижні перемішуйте масу.

Використовувати у обох випадках матеріал можна лише тоді, коли він потемніє та почнеться процес перепрівання.

Опале з хворих дерев листя

Опале листя в якості мульчі теж можна використовувати. Але якщо дерево було уражене хворобою або шкідниками, то такий матеріал використовувати не варто. У листі можуть бути спори, збудники хвороб, личинки шкідників. У результаті вони «перейдуть» на рослини.

Щоб використовувати мульчу з листя правильно, треба попередньо слідкувати за деревами, захищати їх від шкідників та хвороб, своєчасно лікувати. Обов’язково треба видаляти уражені ділянки та спалювати їх.

Відквітлі бур’яни

Мульча з бур’янів добра тим, що її не потрібно шукати, адже матеріал є на кожній ділянці. Але мінус методу у тому, що відквітлі бур’яни у величезній кількості перетворюються на насіння, яке потрапляє у ґрунт. У наступному сезоні це насіння перетворюється на справжній килим із бур’янів. Саме тому для мульчі треба збирати рослини, які ще не почали квітнути.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf