Як кислотність ґрунтів впливає на врожайність

Висока кислотність ґрунтів (pH < 6,5) негативно впливає на ріст і засвоєння поживних речовин рослинами та безпосередньо на їх врожайність. В Україні близько 9,6 млн га території (Полісся, Прикарпаття, північна частина Лісостепу) мають кислі ґрунти, і єдине рішення для аграріїв — нейтралізація pH ґрунту. Нормалізація кислотності сприяє збільшенню врожайності і підвищенню якісних характеристик продуктів.

У чому проблема високої кислотності ґрунту 

Для розвитку всіх сільськогосподарських культур сприятливою умовою є нейтральна реакція ґрунтового середовища (pH 6,5-7,0). Часто українські аграрії недооцінюють проблему високої кислотності ґрунту, хоча цей чинник безпосередньо впливає на врожайність. Якщо рівень pH вашого ґрунту нижчий, макро- та мікроелементи, які життєво необхідні для нормального росту рослини, не засвоюються повною мірою. Як це працює? Припустимо, що рівень pH ґрунту — 4,5, тоді відсоток засвоєння основних елементів живлення катастрофічно малий: азот — 30%, фосфор — 23%, калій — 33%.

Як кислотність ґрунтів впливає на врожайність | MIZEZ

Нестача цих макроелементів призводить до низки процесів: зменшення врожаю, зниження якісних показників продукції, виникнення стресових станів у рослинах, які викликають низку захворювань, а інколи і їхню загибель. 

Рішення — нейтралізація кислотності  

Багато хто обирає шлях вапнування ґрунту для нормалізації кислотності. Проте, якщо проаналізувати економічну вигоду від вапнування, бачимо неефективність такого рішення. По-перше, вапнякове борошно має бути тонко помелене, (фізично неможливо рівномірно розподілити вапнякове борошно по всій площі поля), а для вирішення проблеми кислотності однаковий вміст борошна по всьому полю є ключовим. Адже там, де вапнякове борошно внесуть недостатньо, воно не спрацює, а там, де забагато — дасть надмірну лужну реакцію, яка повністю заблокує фосфор. По-друге, це фінансово затратно, адже, крім купівлі вапнякового борошна, слід подбати про техніку для внесення. Тому якщо порахувати все: вартість вапнякового борошна (тонко помеленого!), вартість доставки, навантажувальні і розвантажувальні роботи, дизпаливо для внесення та заробітну плату механізаторам, то вийде велика сума. Таке рішення має право на життя, проте є альтернативний варіант.

Сучасний ринок мінеральних добрив пропонує оптимальне рішення для кислих ґрунтів — добриво Нітроамофоска-М NPK 9:18:22 (pH 8,8) українського виробника «Тетра-Агро». Особливість цього продукту в тому, що наявні у його складі карбонати кальцію та магнію забезпечують меліоративний ефект, який нейтралізує підвищену кислотність ґрунту. Окрім цього, добриво покращує агрофізичні властивості ґрунту, запобігає вимиванню органічної речовини, створює агрономічну цінність його структури, а також покращує вуглецеве живлення коренів та наземної частини рослини. Тому внесення Нітроамофоски-М ефективне на кислих ґрунтах.

Як кислотність ґрунтів впливає на врожайність | MIZEZ

Окремим бонусом компанія пропонує безкоштовний агроаналіз ґрунту (перевірку pH) українських господарств та, за потреби, змінює кількість макро- та мікроелементів у добриві для окремих територій. 

«Досвід аграріїв за останні роки показує, що українські добрива вигідні і не поступаються за якістю імпортним добривам».

Наголошує співвласник компанії «Тетра-Агро» Сергій Прокопенко

«Міндобриво Нітроамофоска-М найкраще проявляє себе на кислих ґрунтах. Проте якщо врахувати високу вартість та ускладнений процес вапнування ґрунту, вирішення проблеми кислотності через внесення добрива з pH 8,8 доступніше та економічно вигідніше для аграріїв».

Дослідження доводять ефективність

Ефективність Нітроамофоски-М неодноразово тестували українські науковці-аграрії Львівського національного аграрного університету та Чернігівського національного технічного університету. Дослідники застосовували мінеральне добриво у вирощуванні овочевих та зернових культур: озима пшениця, соя, ріпак, столовий буряк, морква, цибуля-ріпка, капуста білоголова, картопля, часник, озима цибуля, капуста броколі, цвітна, пекінська, селера коренеплідна, петрушка коренева та пастернак. Результати дослідження показують, що внесення Нітроамофоски-М прискорює швидкість проростання та підвищує врожайність до 70%, забезпечує покращення товарності та якості продукції.

Як кислотність ґрунтів впливає на врожайність | MIZEZ

Не нехтуйте питанням високої кислотності ґрунту: проведіть агроаналіз ґрунту, визначте, яких елементів живлення йому не вистачає, та обирайте ефективне мінеральне добриво для ваших потреб. 

Довідка про компанію 

«Тетра-Агро» — українська компанія, що виробляє мінеральне добриво. Працює на ринку з 2005 року. Компанія виробляє мінеральне добриво Нітроамофоска-М NPK 9:18:22, яке насичене макро- та мікроелементами. Його використання покращує живлення рослин та вирішує проблему кислих ґрунтів.

«Тетра-Агро» пропонує безкоштовну перевірку pH ґрунту. Спеціалісти виїжджають на господарства та беруть зразки ґрунту або ж приймають зразки через пошту. Компанія сама виробляє добриво, тому під потреби споживача можемо коригувати його склад — змінювати кількість мікро- та макроелементів залежно від стану ґрунтів.

За метеріалами «Тетра-Агро»

Схожі статті по темі:

asdf