Виробники мінеральних добрив вимагають підтримки від держави

Виробники мінеральних добрив заявили про крах галузі, якщо уряд їх не підтримає. Вони чекають допомоги та рішучих дій від Кабінету міністрів України, аби зберегти робочі місця та власне виробництво. У іншому випадку є ризик втрат як для самих виробників, так і для людей, які працюють на виробництві. Про це заявили «Сумихімпром» та «Дніпровський завод мінеральних добрив».

Виробники мінеральних добрив вимагають підтримки від держави | MIZEZ

Проблеми галузі

Сьогодні до України у великій кількості імпортують мінеральні добрива. Ембарго було введене тільки щодо продукції з Росії, але цей крок був важливим та необхідним з урахуванням політико-економічної ситуації. Останні чотири роки імпорт добрив постійно зростає і, кажуть у Державній службі статистики, у 2020 році ця тенденція посилиться. 

Проблема полягає в тому, що вітчизняні підприємства через такі обсяги імпорту з-за кордону не можуть збільшити потужності свого виробництва і зберегти робочі місця. Тому зараз представники галузі активно намагаються домовитися з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, щоб спільними зусиллями збалансувати ситуацію на ринку найближчим часом.

Якщо керівництво профільного міністерства не буде вживати заходів щодо стабілізації ситуації, це призведе до скорочення виробництва та втрати робочих місць.

У зверненні виробники зазначили, що частина імпортованих добрив, які містять у собі азот, є схожими на ту лінійку, яку випускають вітчизняні підприємства.

Що чекають від держави

Керівники підприємств з виготовлення мінеральних добрив вважають, що наразі збереження робочих місць — надважливе питання в умовах кризи. Але це можливе лише, якщо держава буде регулювати ситуацію і створювати умови для розвитку підприємств на наступні декілька років.

Зараз ведеться розслідування, яке покликане з’ясувати, чому ті країни, які раніше ніколи не мали надлишків продукції, у 2019 році постачали її у величезних обсягах. Сергій Лісковський висунув думку про те, що це тактика російських виробників, які збільшили свої поставки в інші країни і з цих країн до нас надходять аномальні обсяги імпортованої продукції.

Керівники підприємств з виробництва мінеральних добрив вимагають від прем'єр-міністра України вжити заходів щодо того, щоб захистити вітчизняних виробників, а також розслідувати ситуацію із імпортом.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf