Гаряче

Незаконне захоплення 10 тисяч гектарів земель Міноборони

Нещодавно Держгеокадастр виявив 10 тисяч гектарів земель Міністерства оборони, які незаконно обробляються. Землі знаходяться в межах одного об’єкту – це тільки перші результати такої перевірки відомства. Нещодавно було прийнято рішення про створення інформаційного шару з відомостями про землі. Така карта в режиме онлайн дозволяє бачити, які землі і для чого використовуються, чи є це використання взагалі законним.

Незаконне захоплення 10 тисяч гектарів земель Міноборони Mizez

Незаконне використання земель

Всі десять гектарів земель Міністерства оборони, які використовуються незаконно, знаходяться на полігоні Широкий лан. Тут місце відводилося для українських Збройних сил. Але фактична перевірка виявила, що підприємці використовують ці землі для вирощування різних сільськогосподарських культур. Тобто, третя частина полігону використовується не за початковим призначенням, тобто – із порушенням закону. І збитки від цього – 200 млн гривень.

Така значна сума може поповнити український бюджет, який вже виснажений через кризу. Це саме ті кошти, яких не вистачає на дороги, медичне забезпечення та потреби військових. Про це говорить Голова Держгеокадастру Лещенко.

Наразі головною метою є попереджувальні заходи, які допоможуть вберегти землі для військових від зазіхань зі сторони. Проводиться моніторинг із того, як саме використовуються ці землі, що дозволить виявити всіх порушників закону.

Раніше голова Державного геокадастру вже говорив про те, що  приблизно 12 мільйонів га українських земель обробляється незаконно. Саме для боротьби з цим створена онлайн-карта, яка повинна показати, кому саме належить ділянка, чи сплачені за неї податки, чи законно вона використовується. Все це дозволить боротися із шахрайськими схемами по захопленню земель.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf