3 класичні схеми рейдерства: що робити, аби вони не спрацювали

Протягом останніх кількох років ВРУ та Мін’юст вносили в українське законодавство поправки, які повинні були зменшити кількість атак рейдерів та гарантувати безпеку агробізнесу. Зміни принесли позитивні результати, але рейдери все одно залишаються серйозною загрозою для аграріїв. В одній із соцмереж фахівці опублікували 3 класичні схеми атаки, про них йдеться у матеріалі agropolit.com.

3 класичні схеми рейдерства: що робити, аби вони не спрацювали | MIZEZ

Найпоширеніші схеми

Після детального аналізу явища аграрного рейдерства, експерти Офісу протидії рейдерству умовно виокремили 3 класичні схеми атаки та надали рекомендації щодо протидії схемам у Facebook.

Схема 1. Зміна власника земельних ділянок шляхом внесення змін до реєстру.

Державний реєстратор може внести зміни до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо власника земельної ділянки у разі відсутності визначених законодавством документів або на підставі підроблених документів.

Схема 2. Рейдерське захоплення врожаю.

На підставі підроблених документів про перехід права власності на корпоративні права фермерського господарства до Державного реєстру прав вноситься запис про зміну власника підприємства, а вже наступного дня «нові власники» починають збирати врожай на земельній ділянці.

Схема 3. Незаконне припинення договорів оренди, емфітевзису і суперфіцію та реєстрація іншого речового права за третьою особою.

Аграрій обробляє земельні ділянки на підставі договорів оренди, а згодом, шляхом вчинення незаконних реєстраційних дій, такі договори оренди припиняються та право оренди земельних ділянок реєструється за третьою особою.

Що робити, аби ці схеми не спрацювали?

Експерти Офісу наполегливо рекомендують:

  1. Дбати про належне оформлення документів, що підтверджують право власності, а також про внесення таких відомостей до Державного реєстру прав;
  2. Перевіряти, чи присвоєно вашій земельній ділянці кадастровий номер.

Наголошуємо, що нехтувати моніторинговими сервісами не варто. З їх допомогою у разі зміни статусу об'єкту нерухомого майна у Державному реєстрі, ви відразу отримаєте повідомлення про зміну статусу. 

Якщо ваше майно все ж потрапило в поле зору рейдерів, експерти радять без зволікань звернутися зі скаргою до Офісу протидії рейдерству або ж до суду. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf