Аграрії вимагають рівних умов із «тіньовиками»

Андрій Дикун, голова «Всеукраїнської Аграрної Ради» закликав Данила Гетманцева підтримати законопроект, що покликаний вирівняти податкове навантаження на 1 га землі.

Громадська спілка «Всеукраїнська Аграрна Рада» направила звернення голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ з проханням підтримати законопроекти №3131, №3131-1 та №3131-2, завдяки прийняттю яких буде вирішено проблему тіньової оренди сільськогосподарських земель та тіньового ринку агропродукції.

Аграрії вимагають рівних умов із «тіньовиками» | MIZEZ

У відкритому листі звернено увагу на те, що в Україні земельні ділянки здаються в оренду за готівковий розрахунок, договори не оформляються, а доходи власників ніде не фіксуються та не оподатковуються. Таким чином вони можуть претендувати на отримання субсидій та інших видів соцдопомоги. Ба більше, оплата праці та обробка землі теж здійснюються неофіційно, без сплати податків. У зв’язку з цим і орендодавець, і орендар отримують перевагу над сумлінними платниками податків, співпрацюючи в тіні.

Внаслідок таких дій розквітає корупція, втрачаються надходження до бюджетів на всіх рівнях, частка землі, яку обробляють у тіні, зростає й надалі. У 2018 році цей показник сягнув приблизно 40%, як наголосив Андрій Дикун.

Податкове навантаження на 1 га товарної с/г землі для «тіньового» виробника становить 0-100 грн. Аграрії, які оформили офіційні договори оренди або отримали статус підприємця (фермера), мусять сплачувати за 1 га 2200 грн та більше (відповідно до даних ДФС за 2018 рік).

Як вижити дрібним фермерам

Особливо скрутно в таких умовах малим «легальним» фермерам. Вони не мають можливості, як великі агрохолдинги, усунути нерівність в податковому навантаженні з «тіньовими» виробниками через економію на ефекті масштабу. Теперішня ситуація «вбиває» дрібних агропідприємців, які сумлінно сплачують податки і ведуть відкриту діяльність.

Саме тому представники агросектору вимагають якнайшвидшого впровадження законодавчих механізмів, щоби вирівняти податкове навантаження та забезпечити рівні умови для всіх с/г виробників.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf