Гаряче

Стало відомо, коли знімуть обмеження на купівлю землі іноземцями

Під час зустрічі з представниками бізнесу у Хмельницькій області Володимир Зеленський розповів, коли будуть зняті обмеження на купівлю землі іноземцями.  

Стало відомо, коли знімуть обмеження на купівлю землі іноземцям | MIZEZ

Зеленський про подальші кроки

На зустрічі президент заявив:

“Тільки тоді, коли наші фермери отримають можливість брати дешеві кредити, обмеження на купівлю землі будуть зняті. Можливість купувати землю повинна бути у всіх”.

За словами Володимира Зеленського, першочергове завдання зараз — забезпечити вітчизняних фермерів можливістю брати дешеві кредити. Після цього Україна зможе зняти обмеження на купівлю земель сільськогосподарського призначення.

“Ми не можемо зараз відкрити купівлю землі для всіх. Особливо це стосується іноземних компаній, адже вони мають зовсім інші кредитні умови. Наша стратегія дуже проста — спочатку ми зробимо для наших фермерів прийнятні умови кредитування (під 2%), а тоді відкриємо ринок для всіх”. 

За словами президента, влада захищатиме договори довгострокової оренди землі іноземними компаніями, які давно на українському ринку. 

Підписання закону

Нагадаємо, закон про ринок землі був однією з вимог МВФ, після виконання якої Україна може розраховувати на кредит для подолання економічної кризи. «За» проголосувало 259 депутатів. Найбільше голосів було отримано від фракції «Слуга народу» — 206. 

28 квітня Зеленський підписав закон, що запроваджує ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року. 

Закон передбачає поетапну земельну реформу:

  • з 1 липня 2021 року купувати землю можуть тільки фізичні особи (обмеження в 100 га);
  • з 1 січня 2024 року обмеження збільшиться до 10 тис. га, купувати землю зможуть юридичні особи.

Продавати землю буде заборонено юридичним особам з акціонерами-іноземцями та юрособам, бенефіціарів яких не можна встановити або вони мають реєстрацію в офшорних зонах. Також буде заборонено продаж особам, проти яких діють будь-які санкції.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf