Гаряче

“Ринок землі має бути!”— Сергій Коновалов

ринок землі

31 березня Верховна Рада України ухвалила закон про землю, який був сприйнятий представниками агросектору доволі неоднозначно. Про позитивні та негативні сторони нового закону про землю для українських аграріїв, а також про його доцільність ми поспікувалися з експертом із земельних відносин Сергієм Коноваловим. 

Відкриття ринку землі відбудеться у 2021 році, тобто, у аграріїв є цілий рік, щоб підготуватися до нього. Що потрібно в першу чергу зробити фермерам? 

Цей рік має стати роком підготовки до роботи ринку. Аграріям слід провести ревізію наявних земельних ресурсів і визначитися із пріоритетами на майбутнє. Всім, незалежно від розміру бізнесу, необхідно буде створити реєстр землі, що знаходиться у користуванні. Великі компанії вже давно створили власні реєстрі земель сільськогосподарського призначення, використовуючи сучасне програмне забезпечення на базі супутникових даних систем GPS. Поки що ці реєстри у кожного свої та стосуються лише орендованої компанією землі. 

У чому переваги створення таких реєстрів?

Переваг чимало, адже крім фізичного розташування ділянки, компанія бачить її історію протягом кількох років. Урожайність, особливості застосування різних видів ЗЗР і добрив, якість ґрунту — завдяки цим базовим показникам можна не лише прогнозувати розвиток бізнесу, а й знаходити пріоритетні ділянки земель для купівлі. Зараз на це звернуть увагу середні та дрібні фермери, які обиратимуть найбільш рентабельні ділянки.

Чи зміниться щось у відносинах орендарів і пайовиків у зв’язку із земельною реформою? Які позитивні сторони відкриття ринку землі для обох сторін?

До договорів, строк яких завершується у цьому році чи в першій половині наступного, буде підвищена увага. Якщо аграрії збережуть договірні відносини з власником ділянки, вони можуть претендувати на право першочергового викупу. Позитив, як на мене, у тому, що скоро збільшиться кількість соціальних проектів, усіляких доплат за продовження термінів дії договорів. Також у договори будуть внесені додаткові послуги. Позитивним моментом стане закріплення намірів викупити ділянку після відкриття ринку. 

До яких негативних моментів фермери мають бути готові?

Так, негатив, на жаль, теж буде. На ринку можуть з’явитися чимало ділків і спекулянтів, які будуть купувати землю як фізичні особи, а пізніше продавати її з націнкою. Тому фермерам доведеться дуже швидко реагувати на такі випадки, якщо вони відбулися у межах населених пунктів, де вони орендують землю. 

Чи готові українські аграрії до змін, як принесе новий закон?

Ринок землі (як і в усіх цивілізованих країнах) має бути. Я вам більше скажу: ринок уже є, але він тіньовий. Відкриття ринку землі — це лише початок реформування земельних відносин в Україні. Нашим політикам ще належить зробити чимало роботи з удосконалення всього супутнього законодавства та нормативної бази загалом. На мою думку, слід створити інфраструктуру для відкриття ринку. І розробити механізми запобігання зловживанням на ринку. Ну і звісно, надати держорганам функціонал, що дозволятиме громадянам ефективно захищати право вільно розпоряджатися своїм майном.

Дякуємо, що приділили нам час!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf