Що робити, щоб не втратити пай – попередження від Мін’юсту

Власникам паїв треба провести процедуру оформлення власності на ділянку, щоб не втратити її. Міністерство юстиції нещодавно опублікувало дату, котра є дедлайном у цій справі – 1 січня 2025 року. Якщо до цього часу власник земельної ділянки або людина, яка є її спадкоємцем, не оформила своє право на володіння, то автоматично буде вважатися, що вона відмовилася від неї.

Що робити, щоб не втратити пай Mizez

Порядок дій

Якщо своєчасно не оформити право власності на землю, то потім за рішенням міської, селищної чи сільської ради буде подано клопотання, яке після суду передасть ділянку в комунальну власність тої громади, на території якої знаходиться ця земля. Якщо власник землі пропустив строк її оформлення через поважну причину, то потрібно буде звернутися до суду, щоб він призначив додатковий строк, який дозволить переоформити ділянку.

З дня реєстрації права комунальної власності на ділянку заборонено протягом семи років передавати її до приватної власності. Це не стосується її передачі власнику або спадкоємцю.

Для того, щоб оформити право власності на пай, треба звернутися до місцевих органів. З собою потрібно мати документ, який засвідчує право на володіння паєм. Також потрібна заява про виділення такої ділянки на місцевості. Окрім цього, потрібно звернутись до місцевої землевпорядної організації. Вона створить технічну документацію на дану ділянку. Проект землеустрою потім погоджують із територіальним органом, який займається політикою у сфері земельних відносин.

Після цього звертаються до державного реєстратора або нотаріуса, який проведе процедуру оформлення права власності на вказану ділянку. Для цього потрібні оригінали документів, а також квитанція про сплату за державну реєстрацію.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf