Україна є одним з основних постачальників органічної продукції до ЄС

Україна посіла друге місце серед 123 країн, які постачають до ЄС органічну продукцію. Зараз за обсягами імпорту органічних овочів і фруктів вона поступається лише Китаю. Про це повідомляється в нещодавно оприлюдненому звіті Європейської комісії “Імпорт органічних агропродовольчих товарів до ЄС: ключові зміни у 2019 році”.

За минулий рік до країн ЄС було імпортовано близько 3,24 млн тонн органічних агропродуктів, і майже 10% від цього обсягу припадає на Україну. З 2018 року імпорт з України до ЄС збільшився на цілих 27%. Якщо у 2018 році до Євросоюзу експортувалося понад 265 тис. тонн “органіки”, то у 2019-му — вже більше ніж 337 тис. тонн. 

Прогрес очевидний, тому не дивно що у минулому році Україна піднялася на дві позиції вище у порівнянні з 2018-м. У 2018 році наша країна була на 4 місці за обсягами імпорту органіки до країн ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору й Домініканській республіці. Підкреслимо, що останні дві країни постачають до Європи переважно екзотичні фрукти, горіхи та різноманітні спеції. Особливо популярні в Євросоюзі еквадорські какао-боби та банани.

Україна є одним з основних постачальників органічної продукції до ЄС | MIZEZ

Які види продукції переважно експортується з України?

З України до ЄС експортуються великі обсяги такої агропродукції, як-от:

  • зернові (крім рису та пшениці) — 76,9% від загального обсягу; 
  • пшениця — 31,8%;
  • олійні культури (крім сої) — 18,2%;
  • соя — 13,2%;
  • фрукти — 11%.

Окрім зазначених видів агротоварів, до країн Євросоюзу, Україна експортує також макуху, фруктові соки та овочі — одні з найбільш важливих позицій експорту. Органічна продукція становить близько 2% від загальної кількості імпортованих агропродовольчих товарів для країн Євросоюзу.  

Нагадуємо, що з 27 квітня 2020 року в ЄС набули чинності мита на імпорт низки зернових культур. Однак встановлення мит не торкнеться України, адже між сторонами це питання регулюється угодою про асоціацію між Україною та ЄС. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf