Як ефективно боротися з хворобами огірків

Внаслідок ураження хворобами врожай огірків може скоротитися на 15–40%, а в роки епіфітотій — на понад 70%. Саме тому так важливо проводити правильні й ефективні заходи з захисту огірків від хвороб.

Огірки найбільше піддаються ураженню кореневими гнилями, антракнозом, несправжньою борош­нистою росою, бурою плямистістю, білою та сірою гниллю, фузаріозним в’яненням, бактеріальними та вірусними хворобами.

Як ефективно боротися з хворобами огірків | MIZEZ

Як поширюються хвороби огірків

Основні джерела накопичення та поширення інфекції — уражені рос­линні рештки та насіння плодів культури. Патоген здатен жити в рослинних рештках, що потрапили до ґрунту, до повного розкладання тканин. Основне джерело поширення вірусів зеленої крап­частої мозаїки та звичайної огіркової мо­заїки — сік кореневищ ба­гаторічних бур’янів. Здорові рослини заражаються від виділень хворого соку до ґрунту або субстрату.

Щоб оздоровити ґрунт та обмежити джерела інфекції, необхідно дотримуватися правильної сівозміни. Огірок найкраще сіяти після багаторічних трав, зернових, капусти, цибулі, картоплі. Висаджувати гарбузову культуру знову на те саме поле потрібно мінімум через 4–5 років. Також необхідно ретельно планувати схему живлення, адже високі дози азотних добрив спричиняють інтенсивне ураження рослин хворобами.

Варто пам’ятати, що через посівний матеріал передаються понад 60% патогенів. Мікофлора вражає насіння під час вегетації та при неправильному зберіганні (в умовах підвищеної во­логості). Внаслідок сівби інфікованим насінням хвороби передаються на веге­туючі рослини, що призводить до створення й підтримки вогнищ патогенів у полі.

Яких заходів потрібно вжити для захисту огірків від хвороб

  1. У довисівний період дезінфікувати робочий інвентар, парники й теплиці, замінювати або знезаражувати ґрунт у них.
  2. Не допускати зниження темпера­тури повітря нижче 18°С у теплицях навіть уночі.
  3. Не полива­ти рослини холодною водою, адже це призводить до стресу та спричиняє інтенсивне поширення інфек­ції й зараження пероноспорозом.
  4. Використовувати лише каліброване кондиційне насіння, зібране від здорових рослин. Дезінфекцію насіннєвого матеріалу здійснюють термічним або хімічним способом. При термічному знезара­женні насіння прогрівають у термостаті або сушильній шафі при температурі 50–52°С упродовж 3 діб. При хімічному знезараженні насіння обробляють фунгіцидами мінімум за 2 тижні до висіву.
  5. Проводити обприскування огірка фунгіцидами протягом вегетації, щоб обмежити поширення інфекцій. Препарати потрібно обирати відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використан­ня в Україні».

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf