У Мінекономіки створено робочу групу для регулювання ГМО

Насіннєва асоціація України повідомила про те, що в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України створили робочу групу, яка буде займатися регулюванням генетично модифікованих організмів. До складу групи було залучено експертів Мінекономіки, представників провідних галузевих організацій та асоціацій, а також членів Насіннєвої асоціації України.

Метою створення робочої групи є розробка заходів для адаптації українського законодавства до актів права Європейського Союзу у галузі державного регулювання генетично модифікованих організмів. Наказ Мінекономіки № 966-20 від 26 травня 2020 року зафіксував положення про новостворену групу.

У Мінекономіки створено робочу групу для регулювання ГМО | MIZEZ

Основна діяльність робочої групи

Нова робоча група — це тимчасовий консультативно-дорадчий орган. ЇЇ створили, щоби впровадити ефективне державне регулювання щодо використання ГМО, а також їхнього обігу, системи контролю, вимог до розміщення на ринку та маркування генетично модифікованої продукції в сільському господарстві й харчовій промисловості. Також група покликана визначити відповідальність у разі порушення законодавства в цій сфері.

Серед основних завдань робочої групи такі:

  • підготувати рекомендації для адаптації законодавства України до актів Євросоюзу;
  • підготувати питання для визначення проблем, розробити пропозиції, щоби вдосконалити систему державного регулювання ГМО;
  • підготувати звіти про поточний стан імплементації актів права ЄС, тощо.

Нагадаємо, що генетично модифікований організм (ГМО) — це той організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії (схрещування або рекомбінації).

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом наша сторона зобов’язана наблизити своє законодавство до норм ЄС. Законодавством Євросоюзу детально регулюється кожен етап використання ГМО: створення, отримання дозволу на ввіз, маркування та відстеження на ринку. Мета такого контролю — захистити здоров’я людей та навколишнє середовище. Щоби не сталося безконтрольного умисного вивільнення ГМО в навколишнє середовище, розроблено детальні схеми оцінки безпечності продукції.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf