Чи вигідно вирощувати органічні овочі в теплиці?

Якщо ви плануєте розпочати свою справу з вирощування овочів, варто розуміти, які тренди будуть у цій галузі в найближчі роки. 

Фахівці Херсонського державного аграрного університету прогнозують, що одним із найбільш рентабельних напрямків овочівництва стане вирощування органічної продукції. Вона й зараз продається в рази дорожче за “звичайну”. 

На сьогоднішній день офіційно зареєстрованих виробників органічних овочів в Україні всього 10 (за інформацією Organic Business School). Однак кількість таких підприємств зростатиме. Органічні овочі користуються великим попитом за кордоном, до того ж, вартість робочої сили у нас низька. А значить, українські фермери можуть розраховувати на високі прибутки. 

Чи вигідно вирощувати органічні овочі в теплиці? | MIZEZ

Яка прибутковість органічних теплиць? 

Зараз найбільші органічні теплиці займають площу до половини гектара. Зазвичай, у таких теплицях вирощується мікс овочів й зелень. 

Залежно від сезону 1 м² теплиці приносить фермеру такі прибутки:

  • огірки (від 100 до 200 грн);
  • помідори (від 150 до 300 грн);
  • кріп і петрушка (від 250 до 400 грн);
  • рукола та базилік (рекордні 600–800 грн).

Виходить, що звичайна полікарбонатна теплиця, що займає площу в усього лише 1 сотку, окупиться за рік-півтора та матиме рентабельність у 50%.

Висока вартість органічної продукції 

Ціна органічних овочів зазвичай перевищує ціну звичайних на 150% (подекуди й у 1000%!). Однак такі цифри свідчать радше про несформованість ринку, ніж про величезну прибутковість. На внутрішньому ринку продажі органіки надзвичайно малі, а на зовнішній ринок українські виробники таких овочів поки що не можуть вийти (потенційними ринками збуту є Німеччина й Польща). 

Нагадаємо, що за інформацією американської компанії Zion Market Research, на світовому ринку будуть усе більше набирати популярності фрукти та овочі, що пройшли глибоку переробку

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf