Плюси топінамбура

Топінамбур (земляна груша) — це багаторічна трав'яниста рослина. Переваги топінамбура полягають у його універсальному застосуванні. Бульби рослини мають корисні харчові властивості, їх використовують для корму худобі, добування цукру й спирту, паливних гранул.

Плюси топінамбура | MIZEZ

Екологічність

Фітомеліорація з використанням топінамбура — один із перспективних нетрадиційних напрямів біологічної рекультивації техногенно порушених територій. Також це одна з небагатьох рослин, яку можна вирощувати відповідно до вимог екологічності продуктів харчування. У земляної груші немає шкідників і хвороб (лише невеликі вогнища склеротинії) майже в усіх зонах вирощування. Таким чином її можна виробляти, не застосовуючи пестициди. До того ж бульби топінамбура, які використовують у їжу та для виготовлення кормів, мають низький коефіцієнт накопичення нітратів та радіонуклідів.

Потенціал топінамбура як біоенергетичної культури

З 1 тонни коренеплодів цієї рослини можна виготовити 100 літрів етилового спирту, що буде відповідати всім вимогам і стандартам.

З 1 гектара топінамбура можна отримувати 10 тонн пелет, енергетична цінність яких дорівнює 7000 м3 газу.

Перевага топінамбура ще й у тому полягає, що можна швидко отримати прибуток при виготовленні біопалива, адже його стебло виростає всього за 1 рік. Ця рослина придатна для вирощування в монокультурі (дає добрий результат при зростанні протягом 30 років на одній ділянці), невибаглива до ґрунтів, стійка до засухи, а також не вимагає великих затрат для виготовлення паливних гранул. 

Покупцями гранул є промислові підприємства, тепличники (це допомагає зробити дешевшим вирощування овочів взимку й навесні). Імпортують українське біопаливо почасти Ліван, Польща, Німеччина. Брикети підвищеної щільності купують люди для обігріву будинків. Гранули з земляної груші — гарна підстилка для тварин та птахів завдяки здатності добре поглинати вологу. А через нейтральну кислотність стебла топінамбура — це ще й високоякісне органічне добриво.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf