Екологічна економія: електроенергія з біомаси

В Україні спостерігається зростання альтернативної енергетики. Протягом січня-лютого 2020 року сонячні, вітрові та біомасні електростанції наростили обсяги виробництва до 1,184 млрд кВт/год, що в 2,68 рази більше проти аналогічного періоду минулого року. Також блок-станції підвищили генерацію до 288 млн кВт/год (на 19,2%).

Водночас традиційні виробники електроенергії зменшили обсяги генерації загалом на 7,5% проти показників минулого року.

Екологічна економія: електроенергія з біомаси | MIZEZ

За підрахунками ООН, агросектор України щороку продукує 120 млн тонн відходів, зокрема зеленої маси, органічних відходів тварин, зіпсованого продовольства та використаної води. Їх вивозять на смітник, зливають, що шкодить довкіллю й здоров’ю людей, провокує конфлікти між селянами та аграріями. Експерти вважають, що ці відходи агровиробники можуть зробити додатковим джерелом прибутків.

Перспективи зростання альтернативної енергетики

Після 1 тонни зібраного ячменю на полі залишається 1,5 тонни соломи, а після кукурудзи — 2,4 тонни. Зазвичай ця зелена маса вивозиться на звалища чи приорюється на полях для підживлення ґрунту та економії на добривах. Однак вона придатна до переробки на паливні пелети. Країни ЄС уже показали приклад: вони отримують 14% теплоенергії з біомаси, Литва — майже 100%.

За підрахунками Біоенергетичної асоціації України, завдяки пелетам, виготовленим із залишків виробництва агросектору, щороку можна замінювати 27 млн тонн умовного палива (загальні потреби України становлять 180 млн тонн). Наразі в Україні виготовляють лише 1,5 млн пелет на рік, 0,5 млн яких експортується до країн ЄС.

Утилізувати відходи агровиробництва можна й інакше. У ЄС 75% біомаси переробляється фермерами на біогаз. Вигідно це тим, що завдяки 1 м³ такого продукту можна приготувати їжу для 7 осіб. Окрім цього, передбачуваність поставок біогазових електростанцій становить 95%, а сонячних та електростанцій — 55%. Кількість біогазових установок у Німеччині становить 11 тис. В Україні — лише 28, загальною потужністю 40 МВт. Агросировини нам достатньо для 1,5 тис. біогазових електроустановок загальною потужністю понад 100 МВт, однак побудова таких комплексів коштує дорого.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf