Цього року витрати на пальне в агро зменшаться

За попередніми прогнозами експертів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», у галузі сільського господарства витрати на паливно-мастильні матеріали знизяться на 3–5% у 2020 році. Про це повідомив Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Наукового центру.

Загалом обсяги споживання палива у сфері агро здебільшого будуть стабільними, лише дещо знизиться використання дизельного пального та ціни на нього.

Порівняльні дані

На думку Олександра Захарчука, аграрний сектор посідає перше місце серед основних споживачів паливно-енергетичних ресурсів. Дані Державної служби статистики свідчать про те, що ключові галузі вітчизняної економіки за 2010–2019 роки спожили близько 4,0–4,6 млн тонн бензину та 5,7–6,3 млн тонн дизельного пального.

Частка с/г в цих загальних показниках щороку складає понад 29% дизельного палива та 6,9% бензину, тимчасом як промисловість — 15–20% дизпалива та 6% бензину, а галузь транспорту та зв’язку — 19–20% дизпалива та 2,5–4% бензину.

У 2019 році агросектор використав майже 1,5 млн тонн дизпалива та 110 тис. тонн низькооктанового бензину на загальну вартість близько 35 млрд грн, як зауважив фахівець.

Науковці Інституту аграрної економіки вважають, що цього року витрати на паливно-мастильні матеріали знизяться на 3–5% — до 32–33 млрд грн. Це станеться тому, що обсяги споживання палива у світі зменшується, як і його вартість. Завдяки цьому стабілізуються ціни на паливно-мастильні матеріали для національних виробників, адже частка імпортного пального становить понад 80%.

Цього року ймовірність того, що ціни на нафту будуть знижуватися, все ще лишається високою внаслідок пандемії COVID-19 та інших світових економічних негараздів: зменшення виробництва, безробіття та падіння економіки багатьох держав.

За прогнозами науковців, використання дизпалива в сільськогосподарському виробництві скоротиться, якщо порівнювати з 2019 роком. Це станеться через низку факторів:

  • все більше аграріїв застосовують сучасні технічні засоби для обробки ґрунту, завдяки чому можна поєднувати декілька технологічних операцій;
  • перехід підприємців на альтернативні джерела енергії;
  • впровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій.

В Україні ключовими чинниками, які впливають на вартість паливно-мастильних матеріалів, лишаються курс гривні відносно долара США та рівень світових цін на нафту, як зазначив Олександр Захарчук.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf