Давно забуте старе: агроджерела енергії

Все нове — давно забуте старе. Вкотре можна переконатися в цьому, досліджуючи потенціал сільськогосподарських джерел енергії, які презентуються нам як інноваційні. Проте ще десь 120 років тому більша частина енергетичних ресурсів мала сільськогосподарське походження! Візьмемо хоча б тодішнє автомобільне пальне: двигун Генрі Форда міг працювати на етанолі, а двигун Рудольфа Дизеля — на арахісовій олії.  

На початку 20-х рр. ХХ століття світова спільнота почала віддавати перевагу нафті як сучасному й надійному джерелу енергії. Такая розстановка сил спостерігалася аж до глобальної енергетичної кризи у 70-х роках минулого століття. Саме тоді науковці заговорили про пошук альтернативних джерел енергії. А точніше, про повернення до витоків. 

Давно забуте старе: агроджерела енергії | MIZEZ

Починаючи з 70-х років у  дослідження енергопотенціалу етанолу й біодизелю вкладали чималі гроші. Було детально з’ясовано потенціал вітрової та сонячної енергії, також досліджувалися й біопродукти. Зараз екологічні джерела енергії поступово стають частиною повсякдення, особливо у розвинених країнах. При цьому обсяг споживання нафтопродуктів усе одно залишається величезним. 

Сільське господарство як постачальник енергії

Біопродукти — енергія з рослин і органічних залишків (відходи рослинництва, тваринництва та виробничої діяльності). Фермер одночасно може вирішити проблему утилізації сміття та забезпечити своє господарство дешевим джерелом енергії. 

Енергія сонця. Чи знаєте ви що енергію всіх корисних копалин на землі (нафта, природний газ, вугілля) можна співставити з енергією… 20 сонячних днів? Сонячна енергія є необмеженим та екологічно чистим ресурсом, а ще дуже економічним. Сонячні батареї можна встановити на полі й вести згодом звичну агродіяльність. 

Енергія вітру. Фермери можуть отримувати енергію вітру у різний спосіб: самотужки виробляти енергію або віддавати землю в оренду компаніям, що займаються енергетичними установками. При цьому на таких земельних ділянках можна й надалі сіяти культурні рослини, вирощувати кормові трави або випасати худобу. Вітряки веденню звичайної сільськогосподарської діяльності жодним чином не заважають. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf