Досвід харківських фермерів: сонячна електростанція над полем

Аграрії Дергачівського району, що на Харківщині, планують встановити панелі сонячної електростанції (СЕС) потужністю 2 МВт прямо над посівами польових культур. Загальна площа панелей сонячної електростанції буде становити близько 2-х гектарів! На такий сміливий крок фермери наважилися після того, як уже встановлена подібним чином сонячна електростанція площею 400 м² цілком виправдала себе.

“Будуючи першу СЕС над полем… ми втілили прикладні дослідження… зі сфери агрофотовольтаніки (отримання електричної енергії та вирощування сільгоспкультур одночасно на одних і тих же площах)”, — підкреслює Станіслав Ігнатьєв, керівник Харківського енергетичного кластера.

Переваги встановлення сонячних батарей на полях

Встановлення сонячних електростанцій на полях — це чудове рішення для тих, хто бажає отримувати екологічно чисту електроенергію без виведення родючих сільгоспземель з ужитку. За словами Станіслава Ігнатьєва, проект СЕС розробляли протягом 2-х місяців, а змонтували всього лише за місяць. 

Панелі сонячної електростанції встановлені на висоті від 2-х і більше метрів. Цього цілком достатньо для того, щоб між ними проїхав маленький трактор. 

Встановлені панелі зовсім не заважають росту й розвитку культурних рослин на полі: сонячного світла цілком достатньо. Більше того, завдяки панелям сонячної електростанції у ґрунті краще зберігається волога (тож можна істотно зекономити на зрошенні), а в найбільш спекотний період доби рослини захищені від палючих сонячних променів. Чудова ідея, чи не так? Особливо для південних областей! 

Станіслав Ігнатьєв підкреслює, що з поля, на якому були встановлені панели сонячної електростанції зібрали на 35% більше врожаю кормових трав, а овочів й узагалі на 40%! Додатковий дохід від реалізації врожаю дає змогу зменшити окупність СЕС на цілих 2 роки: з 5,5 до 3,5 років. А після збільшення площі електростанції можна буде навіть постачати електроенергію іншим господарствам за зеленим тарифом. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf