Сіті-ферми: ферми майбутнього?

Зараз містяни особливо гостро відчувають нестачу свіжих овочів, фруктів і зелені. На жаль, більшість із нас вимушені купувати овочі та фрукти у супермаркетах. Через нинішні складнощі з логістикою їхня якість не завжди тішить, а купівля дійсно якісної продукції може вдарити по гаманцю. 

Не дивно, що все більше містян прагне виростити свіжі продукти власноруч. Особливо зараз, під час карантину, коли часу на це більш ніж достатньо.

Сіті-ферми: ферми майбутнього? | MIZEZ

“У світі збільшився інтерес до технологій вертикальних ферм в містах, індивідуального вирощування салатів, ягід і овочів на балконах та встановлення урбаністичних міні-ферм прямо в квартирах”

— підкреслює Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації.

Майбутнє вже поруч

Що ж, можливо зовсім скоро нам пощастить побачити футуристичні будівлі, мешканці яких самі собі вирощують органічні овочі та свіжу зелень! І це зовсім не утопія. 

  • У Сингапурі, наприклад, вертикальні ферми та ферми на дахах будинків уже стали неймовірно популярними. Багато хто з тамтешніх міських жителів почав вирощувати овочі або принаймні спробував себе в аграрній справі. 
  • У Європі, наприклад, активно озеленюють плоскі дахи будинків або балкони. 
  • Щороку в усьому світі зростає кількість офісів, у проектування яких закладена ідея екологічних “острівців” для відпочинку або “зеленого” хобі співробітників.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) прогнозує, що через 30 років мешканцями міст будуть дві третини населення землі. А значить, ростиме й потреба у сіті-фермах різного масштабу та спрямування.

За словами Катерини Звєрєвої, зараз усе більше людей почали замислюватися над тим, звідки береться їхня їжа, як вона постачається і що робити, якщо постачання буде порушене.

Світова криза, спричинена коронавірусом, перебої в роботі продовольчих ринків, подорожчання якісної продукції все це може стати інтенсивним поштовхом до розвитку міського фермерства, недешевого, але такого необхідного жителям великих міст.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf