Думка експерта: як зміни клімату впливають на сільське господарство

Минулий рік був найспекотнішим за всю історію спостережень у Європі. Про це повідомила Служби кліматичних змін Коперника (C3S). Експерти зі змін клімату оприлюднили свій щорічний “Європейській звіт про клімат 2019”, у якому більша частина показників свідчать про глобальне потепління. 

“Останні 11 років були найтеплішими за багатьма показниками”, — підкреслює директор служби Коперника Карло Буонтемпо. — А 2019 рік був найтеплішим роком з усіх”.

Основними причинами зміни кліматичної системи експерти називають підвищені викиди парникових газів внаслідок активної діяльності людини в різних галузях промисловості.

Окрім підвищення середньої температури повітря відзначається тенденція до скорочення вологи у ґрунтах по всій Європі. 

“Кількість опадів майже не змінилася, але ж температура вища. Тому значно посилюється випаровування. Але загалом на вологість ґрунту впливає чимало факторів”, — говорить Карло Буонтемпо. 

Також у звіті йдеться про те, що нині в усій Європі значно побільшало сонячних днів. Зокрема, 2019 рік був одним із найбільш сонячних.

Як зміни клімату впливають на сільське господарство?

Кліматичні зміни істотно впливають на сільське господарство у всіх частинах Європи. Регіони зволоження зараз дуже нерівномірні: на півночі Європи кількість дощів збільшилася, на півдні їх, навпаки, не вистачає. Від посухи зараз найбільше страждає Середземномор’я та південний схід Європи (зокрема й Україна): продуктивних опадів мало, а температура повітря підвищується. Однак це дає змогу вирощувати деякі екзотичні культури.

У Східній та Центральній Європі збільшується вірогідність злив та затоплення земель, що використовуються у сільському господарстві. А в північній частині у зв’язку з глобальним потеплінням зараз з’явилася можливість успішного ведення агробізнесу. Надалі врожайність культур буде лише зростати. 

“Загалом нам слід очікувати на підвищення температури. Так, якийсь рік може бути холоднішим, але ця вірогідність все зменшується на тлі глобальної тенденції потепління”, — зазначає Карло Буонтемпо.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf