Використання біоінсектицидів та біофунгіцидів: як досягти максимальної ефективності

Використання біопрепаратів інсектицидної та фунгіцидної групи може бути дієвим, якщо дотримуватися основних правил. Агроном Микола Биков стверджує, що ефективність біоінсектицидів може досягати до 98% за певних умов.

Використання біоінсектицидів та біофунгіцидів: як досягти максимальної ефективності | MIZEZ

Біоінсектициди

Микола Биков говорить, що використовувати препарати для захисту від шкідників треба обдумано. Так, робити це потрібно у конкретний період та завжди планувати дві обробки, адже за першою хвилею шкідників завжди приходить друга.

Після того, яка велика кількість шкідників вже знищена, завжди наступає період їх інтенсивного розмноження (так вони «компенсують» втрати). Тобто сама здатність до розмноження збільшується. Тому після першої хвилі шкідників завжди настає друга і, частіше за все, виявляється інтенсивнішою та більш шкодочинною. Обробляти рослини потрібно повторно.

Інсектициди за дієвістю бувають селективними — знищують певного шкідника чи їх групу. Вони мають контактно-кишкову дію, а ефективність може досягати 98%.

Біофунгіциди

Біофунгіциди захищають рослини від різних хвороб. Але вони не знищують їх повністю, як це роблять, наприклад, інсектициди. Ні один біологічний препарат не здатен на 100% прибрати патоген. Він може лише обмежити його діяльність. Саме тому фунгіциди радять застосовувати для профілактичних цілей.

Будь-які патогенні бактерії розмножуються при температурі +10°. І якщо рослини є ослабленими після зимівлі, спеки чи посухи, то вони вразливі до захворювань. Саме тому фахівці радять обробляти їх біофунгіцидами для профілактики. Це дозволить значно знизити активність патогенних мікроорганізмів.

Микола Биков також додає: якщо сівозміна в господарстві незбалансована, це спричиняє активний розвиток патогенів.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf