Які шкідники та хвороби загрожують посівам у травні?

Волога та тепла погода наприкінці квітняна початку травня зумовила виникнення хвороб у посівах озимих і ярих зернових культур, а також стала причиною розповсюдження різноманітних шкідників. Про це повідомляє Держспоживслужба. 

Ситуація зі шкідниками в різних регіонах України

Посіви озимих у степовій та лісостеповій зонах вже заселив клоп шкідлива черепашка, що живиться клітинним соком рослин. Його чисельність становить від 0,2 до 2 екземплярів на м². Також експерти знайшли ще декілька видів клопів, якими заселено близько 10% усіх посівних площ. Це маврський та австрійський клопи чисельністю до 1 екземпляра на м². Вони розселяються у посівах культурних рослин із крайових смуг.

У Степу спостерігається велика кількість смугастих блішок, злакових попелиць і мух (шведської та гессенської): ними подекуди заселено до 83% посівних площ. Інсектициди проти хлібних п’явиць аграрії застосовують у тих регіонах, де чисельність їхніх личинок сягає 150200 екземплярів на м². Хлібний трипс пошкодив до 12% посівів озимої пшениці та озимого ячменю (найбільше в Запорізькій і Одеській областях).

Хлібні блішки ласують ярим ячменем у Дніпропетровській, Олеській, Сумській та Тернопільській областях. Вони спричиняють зниження ваги зерна і як наслідок чималі втрати врожаю.

 На посівах гороху активізувалися бульбочкові довгоносики. Поки їх небагато, але якщо на своєму полі ви зайдете від 10 до 15 жуків на м², слід терміново обробити посіви інсектицидами. 

 Які хвороби можуть зашкодити посівам у різних регіонах України?

Доволі тепла та волога погода сприяла розвитку таких хвороб рослин як:

  • борошниста роса, 
  • септоріоз, 
  • кореневі гнилі,
  • бура листкова іржа тощо.

 Борошниста роса подекуди спостерігається на посівах озимих (нею найбільше уражено рослин у Київській області до 35%). На септоріоз хворіють в різних регіонах від 2 до 21% рослин у посівах. Кореневі гнилі уразили до 20% посівів у Київській, Житомирській, Луганській та Харківській областях. Найменше постраждали рослини від бурої листкової іржі: зараз вона спостерігається у 218% посівів озимого та ярого ячменю. 

 Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf