Проблема борошнистої роси у посівах пшениці

Борошниста роса одна з найбільш поширених грибкових хвороб пшениці на території України. З метою профілактики борошнистої роси рекомендується вибирати стійкі сорти пшениці, дотримуватися правил сівозміни, контролювати внесення азотних добрив, а за перших ознак хвороби використовувати ефективні фунгіциди.

Як розвивається борошниста роса?

Розвитку борошнистої роси на пшениці сприяє висока вологість (85100%) і температура повітря від 15 до 22°C. При зниженні вологості і збільшенні температури до 25°C і вище борошниста роса трохи відступає. Хвороба особливо активно розвивається у вологих регіонах, де норми посіву високі, а також після внесення внесення азотних добрив.

 Як проявляє себе борошниста роса?

Ранні симптоми цього захворювання можуть проявитися у вигляді жовтих плям на листках (ще до того, як почнеться зростання міцелію).

Борошниста роса уражає рослину поступово, просуваючись від верхніх до нижніх листків. Швидкорослі тканини пшениці особливо сприйнятливі до захворювання, тому на молодих посівах або після азотного підживлення борошниста роса розвивається дуже бурхливо. З плином часу грибкові колонії збільшуються і зливаються у великі плями. На листі або колосках вони можуть набувати сірого і навіть чорнуватого відтінку. Поле, уражене борошнистою росою, набуває жовтуваного, а подекуди й коричневого відтінку.

Якщо зараження відбулося на початку сезону, врожайність пшениці значно знизиться (до 25%) внаслідок зменшення площі листя, придатної для фотосинтезу, та утворення великої кількості "порожніх" пагонів.

Як протистояти борошнистій росі?

Аграріям необхідно ретельно контролювати стан посівів пшениці, починаючи з фази кущення. У цей період пагони особливо сприйнятливі до борошнистої роси. Чим раніше вийде виявити грибок, тим легше буде з ним боротися c допомогою фунгіцидів, а втрати врожаю будуть незначні. Особливу увагу слід приділити раннім щільним посівам, котрі розвиваються за високої вологості грунту.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf