Хвороби рослин: яка ситуація склалася зараз

Організація Об’єднаних Націй проголосила 2020 Міжнародним роком охорони здоров’я рослин. За інформацією FAO (Food and Agriculture Organization) від шкідників і хвороб щорічно гине до 40% сільськогосподарських культур. Це завдає великих збитків власникам господарств. 

На жаль, на території України надзвичайно тепла та посушлива погода сприяла розвитку великої кількості хвороб рослин. Про це зазначили представники Держпродспоживслужби.

Хвороби рослин: яка ситуація склалася зараз Mizez

Які хвороби рослин розповсюджені найбільше?

В областях, де найбільша кількість посівних площ відведена під ріпак, рослини зараз переважно хворіють на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз. До того ж, в Одеській області було виявлено ще й циліндроспоріоз. Якщо вищезазначені хвороби будуть поширюватися, аграріям потрібно буде обробити посіви засобами захисту рослин, які добре працюють в їхній ґрунтово-кліматичній зоні. 

Загалом для розвитку борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей на посівах озимої пшениці, ячменю, жита цьогоріч, на жаль, склалися сприятливі умови подекуди в західних областях, більше — у центральних і південних. Наприклад, на Херсонщині  борошнистою росою та септоріозом уражено 3–10% рослин від усього обсягу засіяних площ озимої пшениці. 

Задля захисту від хвороб вже були проведені обробки фунгіцидами:

  • озимих зернових — 0,14 млн га;
  • озимого ріпаку — 0,16 млн га;
  • садів і виноградників — близько 0,04 млн га. 

Щодо садів та виноградників нагадємо, що паралельно із боротьбою з хворобами рослин, аграрії борються й зі шкідниками. В садах зараз триває вихід та живлення сірого брунькового довгоносика, яблуневого квіткоїда. Вони у різних регіонах уже пошкодили до 12% бруньок. А от сисні шкідники (наприклад, яблунева зелена попелиця, медяниця) присутні вже на 20–30% дерев. Тому для кращого ефекта слід застосовувати інсекто-фунгіцидний захист.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf