Найпоширеніші хвороби солодкого перцю

Солодкий перець – популярна культура, яка користується високим попитом споживачів. Це пояснюється тим, що плоди перцю містять багато корисних вітамінів, мінеральних солей, каротин. За вмістом вітаміну С він взагалі є лідером серед овочів. А використовувати його можна для маринування, соління, салатів та інших корисних страв.

хвороби солодкого перцю  Mizez

Цінність солодкого перцю

Солодкий перець у 100 грамах містить 270 мг вітаміну С. Окрім нього вирощують також і пряний перець, який містить 380 мг вітаміну С, має приємний гострий смак завдяки вмісту капсицину. Його додають до різних страв – м’ясних чи овочевих, використовують для консервування.  

Але перець можуть вразити різні хвороби, які значно зменшують кількість врожаю, негативно впливають на його якість. Це можуть бути мікоплазмові, вірусні чи бактеріальні хвороби. Інколи трапляються й неінфекційні захворювання. Важливо знати про небезпеку таких хвороб, попередити їх або, своєчасно виявивши, вилікувати.

Грибні хвороби

Чорна ніжка

Однією із найпоширеніших хвороб є чорна ніжка. Якщо вона вражає рослину, то її коренева шийка поступово стає більш м’якою, її колір темніє, з’являється перетяжка. Все це призводить до загибелі рослини. Хвороба особливо сильно проявляє себе в парниках, які погано провітрюються, а також, коли на поверхні землі утворюється кірка.

Гриби, які викликають появу хвороби, можуть знаходитися на поверхні ґрунту та на самому насінні. Тому потрібно протруювати насіння перед висадкою, проводити дезінфекцію парників, правильно доглядати за розсадою.

Біла плямистість

Септоріоз або біла плямистість – може бути на закритому та відкритому грунтах. У останньому випадку хвороба з’являється в районі, де зволоження є достатнім. Септоріоз вражає листя, плоди та стебла. Як зрозуміло із назви, проявляє хвороба себе плямами брудно-білого кольору, їх діаметр становить приблизно 2-3 мм, облямівка темного кольору. Якщо рослина уражена сильно, такі численні плями зливаються в одну велику.

Згодом листя засихає, жовтіє і відпадає. Це може знизити урожай приблизно на 30-40 відсотків, якщо хворобу своєчасно не лікувати. Грибок, який є причиною септоріозу, довго зберігається на рештках рослин. Ідеальні умови для поширення збудника – вологість від 77 до 94 відсотків, температура у діапазоні від 15 до 27 градусів.

Мікоплазмові та вірусні хвороби

Найчастіше солодкий перець вражають такі хвороби, як бронзовість, стовбур або мозаїка. З ними боротися слід через знезараження насіння, боротьбу з бур’янами та комахами, які переносять ці хвороби. Також перець треба садити подалі від пасльонових культур – між ними повинно бути мінімум 1 км.

Однією із найпоширеніших хвороб є верхівкова гниль. Вона з’являється через високу температуру з одночасною низькою вологістю ґрунту та повітря. Тобто, відбувається порушення забезпечення водою рослин. Частою хвороба є у південних регіонах країни, де літо – жарке та посушливе. Також верхівкову гниль спостерігають на засолених та піщаних грунтах. Якщо земля достатньо зрошена – то її тут зустріти майже неможливо.

Ознаки верхівкової гнилі – уражений плід має темно-зелену водянисту пляму на верхівці, яка згодом стає бурою та западає. Плід загниває та псується, що й спричиняє втрату врожаю.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf