Стан посівів та садів в останній тиждень квітня

Остання декада квітня відзначилася посушливою погодою та нічними заморозками. Вдень спостерігався поривчастий вітер, дощі були короткочасними. У результаті це призвело до нестачі вологи в ґрунті, посухи та пилової бурі в деяких областях України. Яким є фітосанітарний стан посівів на даний момент?

Стан посівів та садів в останній тиждень квітня | MIZEZ

Хлібна жужелиця, клоп-черепашка та інші комахи

Низькі температури вночі призупинили переліт клопа-черепашки. Клоп шкідлива черепашка знаходиться переважно у лісосмугах на листовій підстилці. Він почав заселяти озимі зернові на Херсонщині та Луганщині. Комаха знаходиться у задовільному фізіологічному стані. Переліт фітофага на площі озимих культур варто очікувати з настанням стабільної теплої погоди.

Хлібна жужелиця спостерігається у зоні Степу та Лісостепу, вона пошкодила 10% рослин. На Херсонщині, Одещині, Луганщині більше 30% личинок фітофага закінчили живлення.

Також спостерігається літ шведських та гессенських злакових мух. Хлібні блішки та злакові попелиці пошкодили від 3 до 15% площ озимих, пшениці, ярих культур.

Хвороби рослин

Скрізь спостерігаються захворювання ячменю, жита та озимих на червоно-буру плямистість, борошнисту росу та інші хвороби. Ними наразі охоплено від 3 до 48% площ посівів. Осередки знаходяться в Київській, Житомирській, Херсонській, Полтавській та Львівській областях, де уражено від 3 до 20% рослин. На ярих колосових культурах спостерігаються кореневі гнилі та борошниста роса.

Персики уражені кучерявістю листків, а яблуні борошнистою росою. У останньому випадку постраждали молоді листочки.

Довгоносик, квіткоїд, совка

На полях з горохом у Сумській, Одеській, Миколаївській та Вінницькій областях спостерігається заселення бульбочкових довгоносиків. Вони вже встигли пошкодити від 2 до 10% рослин. Бурякові довгоносики атакують поля у бурякосійних областях.

Ріпаковий квіткоїд пошкодив від 1 до 5% рослин у чотирьох областях Херсонській, Миколаївській, Чернівецькій та Луганській. Також крайові смуги полів вже заселені хрестоцвітими блішками, мідляком та іншими комахами.

Совки живляться озимими культурами, заселивши площі від 20 до 65%. Активізувалися личинки грунтових шкідників хрущів, хлібних жуків, коваликів, чорнишів. Вже почався літ імаго хрущів, чисельність яких наразі складає від 5 до 28 екземплярів на одне плодове дерево.

Садові довгоносики заселили від 20 до 69% дерев, встигли пошкодити від 1 до 10% листків. Листокрутки пошкодили від 5 до 25% дерев.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf