Пам’ятайте про бджіл, захищаючи ріпак від шкідників!

У нинішньому сезоні озимий ріпак почав вегетацію на 2-3 тижні раніше, ніж зазвичай. У зв'язку з цим постало питання необхідності захисту посівів ріпаку від шкідників, що активізувалися на полях. Через аномальну зиму їх зараз дуже багато. Ми впевнені, що більшість аграріїв уже спланували схеми захисту своїх полів від шкідників.

Пам’ятайте про бджіл, захищаючи ріпак від шкідників! Mizez

Надійний захист посівів і безпека для бджіл

Найпоширеніші шкідники, які охоче ласують озимим ріпаком, — це:

  • ріпаковий квіткоїд,
  • оленка волохата, 
  • прихованохоботник,
  • ріпаковий пильщик.

Окрім цих шкідливих комах, квітки ріпаку приваблюють ще й бджіл, джмелів та інших комах-запилювачів. Тому, застосовуючи інсектициди, слід бути обережним, щоб разом зі шкідниками не отруїти й корисних комах-ентомофагів. 

В такій ситуації фермерам доцільно використовувати “м’які інсектициди”. Ці речовини мають низький ступінь токсичності для бджіл.

За якими критеріями оцінюється токсичність інсектициду? 

Щоб визначити, наскільки токсичною для бджіл буде діюча речовина, яка входить до складу пестициду, застосовується показник LD50  на одну бджолу (контактно). Це середня доза інсектициду, через яку може загинути половина комах-запилювачів. Чим це значення більше, тим більша кількість препарату може потрапити на комаху, не завдавши їй шкоди. Відповідно, такий препарат вважається безпечним для бджіл.

Серед препаратів, що застосовуються українськими аграріями для захисту посівів ріпаку від шкідників, одними з найбільш безпечних для бджіл є речовини з групи неонікотиноїдів — ацетаміприд 8,09 мкг/бджола та ще менш токсичний тіаклоприд — 38,82 мкг/бджола.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf