Поради для пасічників-початківців

Бджолярство — це благородне та прибуткове заняття, яке під силу не кожному. Але якщо ви маєте бажання та необхідні знання для того, щоб пов’язати своє життя із у бджолярською галуззю, ми вас підтримаємо та розповімо, з чого почати.

Поради для пасічників-початківців

Крок 1. Обираємо вулики та реманент

Існують два основних типи вуликів: 

  • однокорпусний (лежак);
  • багатокорпусний (рут).

Бджоляру-початківцю простіше впоратися з однокорпусним. Якщо пасіка для вас просто хобі, а не основне джерело заробітку, і ви не плануєте вивозити бджіл на поля, цей варіант підходить вам якомога більше. Багатокорпусні вулики потрібні тим, хто планує виробляти мед у великих обсягах.

Визначившись із типом вулика, ви повинні придбати необхідний інвентар. До його переліку входить захисний костюм, димар, рамки для бджіл, медогонка тощо. 

Крок 2. Як придбати бджіл?

Бджолині сім’ї можна купити кількома способами:

  • купівля разом з вуликом;
  • купівля бджолопакетів.

Перший спосіб простий, але найдорожчий. Перед транспортуванням вулики обов’язково скріплюються один з одним, і їх відвозять на нове місце. Після переїзду бджоли одразу готові до збору меду (вони навіть зміни ніякої не помітять 😊).

Також можна придбати пакет бджіл, що містить бджоломатку та приблизно 1,2 кг бджіл — частину великої сім’ї. 

Пакети є рамкові та безрамкові: 

  • у рамкові пакети, окрім бджіл, додаються рамки з розплідом та з кормом. Після прибуття на місце призначення пакет відкривають і переносять рамки до підготованого вулика.
  • у безрамкових пакетах продаються лише бджоли, яким кладуть спеціальний корм (наприклад, сироп).

Крок 3. Реєстрація пасіки

Придбавши бджіл і необхідне обладнання, пасіку треба зареєструвати. Так, чимало українських пасічників зараз працюють узагалі без реєстрації. Однак наявність відповідних нормативних документів дасть можливість бджоляру захистити себе, наприклад, у разі отруєння бджіл.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf