Масова загибель бджіл на Харківщині

На Харківщині масово гинуть бджоли, через що область може залишитися без самих комах та меду, який вони приносять пасічникам. Загибель сталася через використання токсичних пестицидів, якими обробляють поля місцеві аграрії.

На Харківщині масово гинуть бджоли Mizez

Необхідний захист для бджільництва

Загалом в Україні за 2018 рік загинуло 45 тисяч бджолиних сімей, а в 2019 – близько 40 тисяч. Це не тільки втрати коштів – а збитки для економіки оцінюють у 120 млн гривень – це ще й порушення екосистеми. При цьому, масова загибель корисних комах продовжується.

Вирішення ситуації було б можливе завдяки закону про розвиток та захист бджільництва. Він регулює відносини між аграріями та пасічниками, щоб ситуацій із отруєнням бджіл не виникало. Але вимоги та інструкції закону ігноруються самими ж людьми, які повинні їх виконувати.

Ще один варіант вирішення проблеми – виділення окремих територій для фермерів, де б вони не перетиналися із бджолами. Або навпаки – окремі території для самих пасічників.

Багаторічна проблема

Цього року на початку весни, коли розпочалися польові роботи, спостерігався масовий мор бджіл в Тернопільській,  Хмельницькій, Запорізькій та інших областях країни. Сприяли розповсюдженню хімікатів й пилові бурі, які швидко розносили отруту.

Зразки комах та рослин були направлені до лабораторії, де й було виявлено чіткий зв’язок мору та використання пестицидів і протруйників. При чому, пестициди вбили лише 20 відсотків бджіл, а протруйники наробили набагато більше лиха.

Наразі у Верховній Раді зареєстровані два законопроекти, покликані захистити бджіл. Один із них запроваджує кримінальну відповідальність за знищення цих корисних комах. Інший має на меті забезпечити комунікацію між фермерами та пасічниками: перші повинні повідомляти останніх щодо своїх планів на використання отруйних речовин.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf