Встановлена причина масової загибелі бджіл

Результати досліджень показали, що масовий мор бджіл стався зовсім не від неконтрольованого застосування пестицидів на посівах. Пестициди стали причиною загибелі лише 20% бджіл, а всі інші отруїлися хімікатами, що входять до складу протруйників насіння. Про це повідомляє Agravery з посиланням на tsn.ua.

Чому саме протруйники?

Скарги бджолярів про отруєння комах почали знаходити ледь не з самого початку цьогорічної посівної. Випадки загибелі бджіл спостерігалися на місяць раніше, ніж зазвичай: польові культури навіть не встигли відцвісти. Фахівці Держспоживслужби зазначають, що найбільше постраждали пасічники Запоріжчини, Хмельниччини, Тернопільщини, Рівненщини, Київщини та Кіровоградщини. 

Після проведення дослідження наданих зразків у токсикологічній лабораторії було встановлено, що комахи отруїлися не лише пестицидами, якими безпосередньо обробляють посіви, а й сполуками, що входять до складу протруйників насіння. Через несприятливий збіг обставин отруйні речовини потрапили у вулики. 

“Пилова буря підіймає у повітря ці токсичні речовини, а бджола могла потрапляти під цю хмару пилу. Їй не обов’язково вжити цю речовину, достатньо, щоб вона потрапила на крильця та лапи комахи. Переносячи на собі отруту у вулик комаха могла роздавати токсичний препарат усій бджолиній сім'ї», — констатує Микола Проданчук, директор Наукового токсикологічного центру імені Л. Медведя. 

Тож унаслідок несприятливого збігу обставин близько 80% бджіл на постраждалих пасіках отруїлися саме протруйниками, якими обробляють насіння перед сівбою.

Алла Гринько, завідувач лабораторії Токсикологічного дослідницько-випробувального центру фізико-хімічного аналізу, підкреслює, що спеціалісти виявили речовини, не згадані виробниками протруйників. А отже ці препарати є відвертою й небезпечною підробкою, що вже зашкодила комахам, а може завдати шкоди й людині. 

Нагадаємо, згідно із Законом України “Про бджільництво” аграрій має попередити пасічника про обробку полів хімікатами не пізніше, ніж за три дні. А якщо фермер випадково чи усвідомлено завдав шкоди вашим бджолам, обов’язково слід відстоювати свою правоту. Діяти треба швидко, адже хімікати у дослідних зразках зникають за 3–4 дні. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf