Як запобігти проникненню гербіцидів у ґрунтові води?

Перед обробкою полів гербіцидами важливо потурбуватися про те, щоб речовини не потрапили до поверхневих і підземних вод. Вчені Державного університету штату Мічиган підготували рекомендації, дотримуючись яких можна ефективно зменшити стік пестицидів, вилуговування та захистити ґрунтові й поверхневі води.

Ці 6 методів можуть захистити воду від застосування гербіцидів

Вивчіть геологію вашого району. Плануючи гербіцидну обробку, пам’ятайте про глибину рівня ґрунтових вод та проникність геологічних шарів між поверхневим ґрунтовим шаром та ґрунтовими водами.

Візьміть до уваги характеристики ґрунту та поля. Визначте сприйнятливість ґрунту чи ділянки поля до вилуговування або стоку. Текстура ґрунту та вміст органічної речовини, зокрема, впливають на хімічний рух до ґрунтових вод. Схил поля також впливає на поверхневий стік.

Зменшіть ущільнення. Стік поверхневих вод збільшується при ущільненні ґрунтів.

Використовуйте методи збереження, що зменшують ерозію та поверхневий стік. Цей метод включає технологію no-till та інші форми обробітку ґрунту, які дозволяють його зберегти, збільшення залишків сільськогосподарських культур, посадку покрівельних культур, посадку трави водними шляхами для уповільнення ґрунтового й водного стоку та утримання буферних смуг для захисту меж поверхневих вод. Останні дослідження свідчать, що деякі методи збереження збільшують вилуговування розчинного фосфору, тому в районах, де є ця проблема, використовуйте технології управління, які не спричиняють вилуговування поживних речовин.

Застосовуйте інтегровані програми боротьби зі шкідниками. Мінімізуйте використання гербіцидів, поєднуючи хімічний контроль з іншими методами боротьби зі шкідниками: оранка ґрунту, культивування, сівозміна та моніторинг шкідників.

Ретельно плануйте сівозміну. Вона може покращити інфільтрацію води, що зменшує стік. Сівозміна може також забезпечити більше рослинних залишків на поверхні і зменшити потребу в застосуванні певних пестицидів багаторазово на заданій ділянці поля.

Використовуючи ці основні принципи, ви можете мінімізувати вплив навколишнього середовища на якість води, запобігаючи потраплянню гербіцидів у води при обробці полів гербіцидами. Уважно читайте етикетки на препаратах. Адже очистити забруднені ґрунтові або поверхневі води дуже важко. Це складний, трудомісткий, дорогий і часто недоцільний процес. Найкраще рішення проблеми забруднення вод — запобігання цьому.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf