Частину українських земель треба законсервувати – так вважають в Інституті охорони ґрунтів

Ігор Яцук, виконуючий обов’язки ген директора Інституту охорони ґрунтів говорить про те, що частину українських земель, які мають ухил більше 3 відсотків, потрібно законсервувати. Це пов’язане з необхідністю запобігання поширенню ерозії на землях сільськогосподарського призначення.

Запобігання ерозії ґрунтів

На сільськогосподарських землях спостерігається значне поширення явища ерозії. Так, водну ерозію виявлено на 22%, а вітрову – на 40 відсотках. Щоб вирішити дану проблему, в Інституті охорони ґрунтів створюють так звану стратегію нульової деградації. Науковці визначать показники, за якими будуть моніторити стан грунтів. Такі показники повинні відповідати європейським. Найбільш складним у цьому відношенні є показник родючості. Пов’язано це з тим, що для деяких європейських регіонів ключовим показником є вміст органічного вуглецю. Для українських земель ним є гумус.

Ще одним важливим показником моніторингу є оцифрування отриманих даних. Наразі в Інституті охорони ґрунтів займаються створенням платформи для такого оцифрування.

Починаючи із 7 грудня, в Інституті почали процес передачі оцифровних даних Держгеокадастру. Вони складаються з інформації, яку було отримано упродовж 5-річного туру обстеження українських земель. Таким чином, згодом на сайті Держгеокадастру можна буде знайти дані щодо агрохімічного стану ґрунтів.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf