Сидерація: рятуємо ґрунти від виснаження

В Україні показник агропромислового навантаження на ґрунти є одним з найвищих у світі. Загалом, територія країни розорана більш ніж наполовину, а сільськогосподарські угіддя — й узагалі на дві третини. Таке інтенсивне використання потенціалу ґрунтів та застосування агресивних технологій обробітку земель може призвести до їхнього виснаження. 

У чому користь рослин-сидератів

Сидерацією аграрії називають заорювання в ґрунт рослин, вирощених як добриво. Згідно зі спостереженнями, 20 тонн зеленої маси бобових сидератів рівноцінні такій же кількості гною, а 20 тонн хрестоцвітних може легко замінити 15 тонн органічних добрив. 

Зазвичай рослини-сидерати займають до 10% площ, відведених під сільське господарювання. Їхнє вирощування є чудовим рішенням, якщо культурні рослини на вашому полі вже дали врожай, а вегетаційний період іще триває. До таких рослин належать капуста, рання картопля, ранні ярі зернові культури тощо. 

Помічено, що ґрунт, на якому вирощуються сидерати, менше пересихає й не вимивається потужними зливами. У верхньому шарі ґрунту в таких посівах спостерігається активна діяльність різноманітних мікроорганізмів, дощових хробаків, завдяки яким ґрунт ще більше збагачується органічними речовинами. 

Навіть якщо ви плануєте використати сидерати для отримання свіжого корму для великої рогатої худоби, коренева система та пожнивні рештки рослин все одно залишаються в полі, насичуючи ґрунт поживними речовинами.

Кращі з кращих: яким сидератам віддати перевагу

За результатами агродосліджень, на теренах України саме люпин однорічний дає найбільший урожай зеленої маси. За трирічний період вирощування його маса в середньому становить 606 центнерів на гектар. Одним із лідерів серед рослин-сидератів є також буркун жовтий та буркун білий на другий рік вегетації (506 ц/га та 540 ц/га відповідно). А якщо не хочете обмежуватися лише бобовими, сміливо сійте олійну редьку, яка дає 485 центнерів зеленої маси з гектара за три роки.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf