Як протистояти проблемі ущільнення ґрунту?

Проблема ущільнення ґрунту турбує аграріїв протягом тривалого часу. Але критичною вона стала в останні 30–40 років, коли механізація в аграрній сфері досягла небаченої раніше інтенсивності.

Наслідки ущільнення ґрунту

Особливо схильні до ущільнення вологі ґрунти. Частинки ґрунту стискаються, зменшуючи кількість і розмір пор. В ущільнений ґрунт дуже повільно проникає вода й він погано дренується. Виникає проблема аерації внаслідок уповільнення обміну газів. В ущільненому ґрунті кореневій системі культурних рослин складно розвиватися й рости вглиб. 

Зауважте, що глибока оранка (понад 45 см) не вирішить проблеми ущільненого ґрунту. Так, “плужну підошву” можна усунути в такий спосіб, але якщо ущільнення знаходиться у глибині ґрунту, то оранка проти нього безсила. 

Експерти спростовують і думку про те, що замерзання та розмерзання ґрунту може врятувати ваше поле від проблеми ущільнення. Дійсно, такий ефект спостерігався раніше, коли сільгосптехніка була набагато легшою. А зараз, при навантаженні на вісь у 10 і більше тонн ґрунт може ущільнитися на глибину до 60 см. 

Що ж робити?

Найкращим “лікуванням” ущільненого ґрунту вважається покращення його структури, а саме:

  • зменшення навантаження на вісь (воно повинно бути менше 10-ти тонн);
  • в шинах має бути належний рівень тиску повітря (це мінімізує ущільнення поверхні та збільшить ефективність роботи трактора);
  • шини повинні бути правильного розміру (завдяки цьому зменшиться глибина ущільнення). 

Слідкуйте за пересуванням усієї сільгосптехніки (від розкидачів добрив до комбайнів) у полі: бажано, щоб вона рухалася одними й тими ж коліями. Тоді ґрунт між ними не буде ущільнений. 

Якщо підійти до проблеми ущільнення ґрунту системно, їй можна успішно протистояти. Адже неущільнений ґрунт краще накопичує та утримує вологу. Мінімізується навантаження на кореневу систему рослин та ймовірність розвитку й поширення хвороб.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf