Водні ресурси в Україні стрімко скорочуються

Зміни клімату в Україні помічають, напевне, вже всі — навіть ті, хто раніше в це не вірив. Першими від змін клімату постраждали аграрії: звичні культури в багатьох регіонах вирощувати стає надскладно, через теплу зиму активізуються хвороби та шкідники, а посухи спричиняють загибель посівів. 

Посуха та нестача вологи наразі є однією з найголовніших проблем українських аграріїв. Рівень води в річках та озерах істотно впав. При цьому продуктивних опадів майже немає. Страждають і посіви, й самі люди: пригадуєте нещодавну пилову бурю в Київській області? Вітер просто підняв у повітря сухий верхній шар ґрунту...

Що говорять експерти?

З огляду на це у Державному агентстві водних ресурсів зазначили, що в цьому році збираються обмежити використання води. За словами в.о. голови Держагентства Михайла Хорєва, такі обмеження ніяк не пов’язані з централізованим водопостачанням і споживанням питної води. 

Мова йде про зрошення полів. Останнім часом збільшилася кількість територій, на яких культурні рослини без зрошування просто неможливо вирощувати (наприклад, Херсонська область). Зазвичай, аграрії цього регіону для своїх полів беруть воду з Каховського водосховища. Однак цьогоріч їм особливо важко: посушлива осінь передувала не менш посушливій зимі, а тепер ось маємо й весну майже без дощів. Під ногами не земля — сухий пил. 

Водні ресурси в Україні стрімко скорочуються | MIZEZ

Рівень води у Дніпрі теж істотно впав, знизився він і в Каховському водосховищі. Про менші річки й казати нема чого: їх не наповнювали ні дощі, ні сніг. Паралельно з цим знижується рівень ґрунтових вод. 

Проблеми зараз є й у донедавна вологих західних областях, наприклад, на Волині. Температура повітря підвищується, а опадів все менше. Через це міліють Шацькі озера та Світязь, а тамтешні аграрії вже пробують вирощувати кавуни та баклажани. 

Так, проблем з питною водою поки нема, однак наслідки глобального потепління щороку відчуваються все гостріше. Аграріям, на жаль, доводиться підлаштовуватися. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf