Аграрії зменшують виробництво рису

Плату за транспортування води зрошувальними каналами в Херсонській області збільшили на 30%. Тому аграрії цього регіону скоротили площі під посівами рису.

скоротили площі під посівами рису

Уряд запропонував тимчасово зняти мито на ввіз деяких зернових (з 5% до 0%), зокрема й на рис. Автори законопроекту у Верховній Раді впевнені, що «нульовий варіант» стабілізує ціни на крупи та допоможе попередити їх дефіцит. Однак виробники рису Херсонської області (де вирощують майже половину обсягів рису України) назвали ініціативу шкідливою для аграріїв та неефективною для підтримки трейдерів.

Чому в «нульовому варіанті» немає сенсу?

По-перше, як зауважують в Інституті рису НААН України, на цій крупі не так спекулюють, як на гречці. Ціни на оптові закупівлі справді зросли з 15 до 17,8–18 грн/кг, роздрібні — до 19–22 грн. Водночас ціни на гречку в деяких столичних супермаркетах сягають 50 грн/кг. Окрім цього, рисової крупи вдосталь, на неї немає дефіциту. По-друге, митні платежі в Україні на рис становлять 5–10 доларів з тонни, а в сусідніх країнах (Польща, Румунія, Болгарія, Угорщина) за «біле золото» беруть 150–190 доларів мита. Споживачі такої «допомоги» не відчують, зате виробникам цей захід завдасть шкоди.

Чому аграрії вирішили скоротити площі під посівами рису?

Рис — вологолюбна культура, яку потрібно «заливати» водою. Після того, як плата за транспортування води зрошувальними каналами збільшилася на 30%, аграрії перепрофілювалися на озимі, соняшник та баштан, яким не потрібно так багато води, тобто їхня собівартість менша, однак у дохідності цих культур зараз різниці майже немає. В Інституті рису говорять, що реальною допомогою споживачеві буде стимулювання не імпорту рису, а його виробництва. Ми здатні самостійно вирощувати цю культуру та задовольняти внутрішній попит (2,5 кг на особу щороку). Для цього необхідне розроблення цільових програм розвитку зрошення та створення нових високопродуктивних сортів «білого золота».

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf