Досвід агрономів при вирощуванні гречки

Попри те, що площі посівів гречки зменшилися, є багато сільгоспгосподарств, які збирають високі врожаї. Секрет успіху простий — дотримуватися технологій вирощування. Про це читайте в нашому матеріалі.

Ґрунт і попередники

Гречка придатна для вирощування і на чорноземах, і на більш бідних ґрунтах. Ця культура дає добрі врожаї на ґрунтах, що мають слабокисле середовище. А таких в Україні більшість.

Найкраще сіяти гречку після картоплі, цукрового буряку, кукурудзи (просапні культури), зернобобових, озимих, льону, люпину. Трохи гіршими попередниками для цієї культури є ярі зернові, соняшник, сорго. Гречку краще сіяти після культур, які удобрювали та під час посіву яких проводили захист від бур’янів.

Гречка не здатна самостійно боротися з бур’янами, це міф. Тому головні вимоги до обробітку ґрунту — максимальне збереження вологи та знищення однодольних і злакових бур'янів.

Як удобрювати гречку

Органічні добрива (перегній) краще вносити під попередників, а загалом ефективнішими є локальні добрива. Гречка є перехреснозапильною рослиною (пилок переноситься бджолами), запах органічних добрив може відлякати корисних комах.

Не варто використовувати для гречки безводний аміак, який знищує корисну ентомофауну, та хлоровмісні добрива (хлорид натрію, калійна сіль).

Як сіяти гречку

Є індетермінантний (звичайний) та детермінантний типи. Перший має довший період вегетації та цвітіння, тому підходить для сільгоспвиробників, які планують отримати крупу й мед. Другий тип підходить агропідприємцям, яким потрібні зерно й крупа. Також детермінантний тип підходить для висівання на великих площах, а звичайний — навпаки.

Потрібно вдало підібрати сорт, який буде підходити для ґрунтово-кліматичної зони. Гречка не переносить приморозків, тому висівати культуру потрібно, коли температура ґрунту впродовж 15 діб буде триматися на позначці 10-12°C. Занадто пізня сівба теж може зашкодити, адже тоді є загроза засухи.

Оптимальні періоди сівби у різних регіонах такі: у степовій зоні — кінець квітня, в лісостеповій — кінець квітня — початок травня, на Поліссі — перша декада травня.

Після висівання гречки потрібно провести коткування й розрівнювання ґрунту, що забезпечить доступ вологи до насіння, швидкі й дружні сходи та рівномірне дозрівання.

Догляд за культурою

По-перше, потрібно обмежити внесення пестицидів, адже гречка — харчовий продукт. Якщо дотримуватися технологій, можна виростити повністю екологічний продукт.

По-друге, необхідно мати пасіку поруч або вивозити вулики (2-3 родини на 1 гектар, відстань — не більше 500 метрів від поля). Особливо це актуально зараз, адже літо в Україні стає все більш жарким і посушливим, що негативно впливає на пилок та зав’язування насінин. Варто також підживлювати гречку мінеральними добрива (це підвищує виділення нектару).

Збирання врожаю

Збирають культуру в серпні–вересні. Гречку скошують у валки, коли близько 75-80% зерен досягли фази побуріння. Через 4-6 днів, коли вологість стебел і листків зменшиться до 30-36%, зерна — до 15-17% (приблизно через 4-6 днів), гречку обмолочують.

Схожі статті по темі:

asdf