Посівна–2020: крізь терни до врожаю | MIZEZ

Цієї весни в терміни проведення весняно-польових робіт внесли свої корективи відразу два чинники: пандемія коронавірусу (і спричинена нею криза) та аномально теплі погодні умови цієї зими.

Погода вплинула на способи обробітку грунту, на план сівби різних культур і на хід усієї посівної загалом.

Через малосніжну зиму на полях активізувалися шкідники і хвороби рослин. А внаслідок осінньої посухи деяким фермерам довелося навіть пересіювати частину площ озимих культур ярими.

Дощі не порадували фермерів і навесні: до середини квітня ситуація з вологістю ґрунту в деяких областях України (переважно на Півдні та Сході) була критичною: продуктивних опадів майже не було.

У фінансовому плані аграріям зараз також нелегко. Через девальвацію гривні дорожчають імпортне насіння, техніка, засоби захисту рослин і мінеральні добрива. Працювати стає складніше через карантинні обмеження та необхідність дотримання заходів безпеки.

Як повідомляла інформаційна компанія ProAgroGroup, в Україні в 2020 році планувалося засіяти 15,256 тис. га зерновими культурами (пшениця, кукурудза, ячмінь та інші) та 9790 тис. га олійними культурами (соняшник, соя, ріпак). Під посіви цукрових буряків планували виділити 230 тис. га землі. Чи підтвердяться ці прогнози?

Посівна–2020: крізь терни до врожаю | MIZEZ

Що і скільки вже посіяли

Незважаючи на труднощі, посівна–2020 в Україні йде повним ходом. Згідно з даними прес-служби Мінекономіки, вже посіяно 2,7 млн га ярих зернових, зернобобових і технічних культур. Це становить 18% від усіх прогнозованих площ.

Надаємо більш детальну інформацію по кожній культурі: 

  • пшениця — 112,3 тис. га із прогнозованих 132,5 тис. га;
  • ячмінь — 854,2 тис. га із 1,1 млн га;
  • овес — 86,5 тис. га із 95 тис. га;
  • горох — 346,6 тис. га із 396 тис. га;
  • кукурудза — 290,1 тис. га із 5,4 млн га;
  • цукровий буряк — 117,4 тис. га із 209 тис. га;
  • соняшник — 861,8 тис. га і з 6,2 млн га;
  • соя — 23,8 тис. га від усієї запланованої площі, яка складає 1,4 млн га.

Сою в більшості регіонів почали сіяти у квітні, адже це вимоглива до погодних умов культура. Зараз її сівба відбувається за планом і без проблем.

На Півдні посівна почалася ще наприкінці лютого: погодні умови сприяли цьому. У середині березня степовиків почали наздоганяти фермери Північно-Східних регіонів. Через посуху весняно-польові роботи в цих регіонах все ж доведеться провести в більш стислі терміни, ніж було заплановано. На Заході країни відчутною проблемою стали весняні заморозки (до −9°C). В садах вони пошкодили квіти кісточкових (урожай абрикосів, черешень і персиків тепер, на жаль, під питанням), а на полях завдали шкоди посівам ріпаку.

Мінекономіки повідомляє, що станом на 2 квітня лідерами за темпами сівби були аграрії Одеської (150 тис. га), Харківської (120 тис. га), Херсонської (108 тис. га) областей. А у другій декаді квітня рекордсменами виявилися агровиробники Вінниччини. У Вінницькій області вже засіяно 98% площ, відведених під ранні зернові та зернобобові культури. Не відстають від своїх колег й агровиробники Миколаївської, Черкаської та Хмельницької областей. 

Волинські аграрії 13 квітня вже засіяли практично всі площі, відведені під пшеницю (15 тис. га), ячмінь (30 тис. га), овес (35 тис. га) та горох (5 тис. га). А деякі господарства вже розпочали посів цукрових буряків, соняшнику та кукурудзи. 

Експерти прогнозують, що цьогоріч ячменю, сої та цукрового буряку будуть вирощувати менше, натомість збільшаться площі під кукурудзою та соняшником. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf