Посівна кампанія у грудні: чи можливе таке у 2020 році?

Пізня посівна кампанія озимих культур – це вже давно норма для українських фермерів. Нестача продуктивної вологи у серпні та вересні змушує їх відкладати період сівби на потім, здвигати строп посадки. Таким чином, пізня посівна не є дивиною. Але зараз у деяких регіонах країни затягування із посівною можливе й до початку грудня.

Посівна кампанія у грудні: чи можливе таке у 2020 році Mizez

Статистичні дані

За даними українського Гідрометцентру станом на 1 серпня кумулятивна кількість опадів становить від 10 до 30 відсотків від необхідної норми. А це ще менший показник, ніж той, що був під час посухи у 2015. Таким чином, експерти розробили рекомендації для аграріїв про те, що посівну озимих треба перенести на другу декаду вересня – першу декаду жовтня.

Згадуючи посівну кампанію 2015 року, можна відмітити, що посівна тоді дуже активно відбувалася у листопаді і навіть першій декаді грудня. За даними статистики, тоді було засаджено 274 тисячі гектарі озимої пшениці та 126 гектарів озимого ячменю. У той же час, за період урожаю 2016 року кількість озимої пшениці збільшилася на 8 відсотків, а ячменю – на 16 відсотків. Таким чином, можна стверджувати, що пізня посівна не має критичного впливу на майбутній урожай.

Перспективи урожаю 2021 року

Для формування врожаю 2021 року характерним є дефіцит вологи на той період, коли потрібно проводити посівну. Таким чином, аграрії відкладають початок робіт. На даний момент станом на 28 вересня засіяно 1,5 млн гектарів пшениці із прогнозованих 6,1 млн. А це – найнижчий показник за останні 10 років.

Якщо порівнювати із 2013 роком, то тоді станом на 28 вересня було засіяно вже 2,9 млн гектар полів, у 2015 – 2,8 млн гектарів. І це при тому, що у 2015 була посуха із схожими погодними умовами. Найбільш низьким був показник 2013 року, коли аграрії засіяли до вказаної дати лише 1,8 млн гектарів полів.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

теги :

Схожі статті по темі:

asdf